Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Završen 27. Suissegas Beogradski maraton
Beogradski maraton

Završen 27. Suissegas Beogradski maraton

Pobedama kenijskih trkača završen je 27. Suissegas Beogradski maraton.

Rečenicu „jak vetar“ ponavljali su na cilju jedan za drugim učesnici ovogodišnjeg maratona u kom su trijumfovali Benard Kipkorir Talam u muškoj i Valary Jemeli Aiyabei u ženskoj konkurenciji.

Posle 32. kilometra Talam (1986) je uspeo da se odvoji od pratioca i, boreći se s jakim vetrom stigne do cilja s novim ličnim rekordom – 2:14,35.

– Prvu polovinu staze pretrčao sam bez ikakvih problema, ali onda nam je jak vetar duvao u grudi i u kombinaciji sa usponom na samom završetku trke, po jakom suncu, bilo mi je veoma teško. Srećan sam što sam pobedio, jer nisam bio među favoritima – to su bili dvojica Edvina – Kangogo i Kitum – ali uspeo sam i da postavim novi lični rekord – rekao je pobednik.

Paul Kimeli Samoei je bio drugi sa 2:15,49, prošlogodišnji pobednik Edwin Kiplagat Kitum treći sa 2:21,51, a Edwin Kangogo Kimaiyo koji je najavljivao napad na rekord staze nije stigao do cilja.

I u ženskoj konkurenciji ishod je pomalo neočekivan. Etiopljanka Ayano Yenealem Buli (PB 2:34,11) koja je u Beograd došla s najboljim rezultatom sve do 26. kilometra uspevala je prati Kenijku Valary Jemeli Aiyabei, ali je onda imala krizu pa je na kraju zauzela tek treće mesto. Valary Jemeli Aiyabei je pobedila sa 2:37,08, drugo mesto pripalo je Hellen Jepkosgei Kimutai, takođe Kenijki, sa 2:42,24, dok je Ayano bila treća sa 2:43,45.

– Zadovoljna sam trkom, iako je bila jako teška. Vetar nam je mnogo smetao. Sviđa mi se Beograd – rekla je Jemeli posle trke.

U okviru 27. SuisseGas Beogradskog maratona održano je prvenstvo Balkana u maratonu a pobednici su Vitalie Gheorgita (Moldavija) sa 2:31,22 i domaća atletičarka Ana Subotić sa 2:44,03.

U polumaratonu, ujedno i prvenstvu Srbije pobedili su Darko Živanović sa 1:08,59 i Olivera Jevtić sa 1:19,20, a koliko je vetar otežavao posao takmičarima može se videti iz činjenice da je rekord polumaratonske staze Olivere Jevtić 1:11,41.

Iako nijedan rekord staze zbog vetra i toplog vremena, pogotovo u finišu maratona, nije oboren „Uniqa osiguranje“ je odlučila da Darku Živanoviću dodeli polovinu premije za rekord polumaratona za domaće atletičare, s obzirom da je zaostao za njim manje od minuta.

U polumaratonu i maratonu u okviru 27. SuisseGas Beogradskog maratona učestvovao je rekordan broj – više od 3.650 učesnika.

Nastupili su trubači kod Londona, DJ na uglu ulica Jurija Gagarina i Nehruove (Blok 45) i bubnjari na čelu sa Dragoljubom Đuričićem na Brankovom mostu. Ukupno 30 različitih muzičara doprineli da ove godine Beogradski maraton protekne u najpozitivnojoj atmosferi do sada koja slavi sport i maratonskih duh.

U okviru Beogradskog maratona održana je i „Coca-Cola trka zadovoljstva“ sa oko 20 000 učesnika koja nije imala takmičarski karakter ali je okupila veliki broj dece, mladih i rekreativaca. Upravo zahvaljujući onima koji su se putem društvenih mreža prijavili da učestvuju u trci, osnovnim školama u Srbiji biće donirano oko hiljadu lopti koje je obezbedio Coca-Cola sistem. (danubeogradu.rs)

Rekli su…

Kevin Jang, promoter:
– Impresioniran sam maratonom, Beogradom, i priznajem, potpuno sam zatečen činjenicom koliko ljudi zna ko sam ja. Srbija bez sumnje zna da poštuje sportiste, verujem da je to zbog toga jer ima vrhunske asove u raznim sportovima. Imao sam nekoliko prijatelja iz Srbije, a sada sam ih stekao zaista mnogo. Uživao sam na maratonu, kao i svo vreme koje sam proveo u Beogradu i voleo bih da dođem još koji put. Ceo grad kao da je zagrlio ovu manifestaciju i duboko verujem da Beogradski maraton može da dosegne broj učesnika kao najpoznatiji svetski maratoni.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda:
– Organizacija i atmosfera na ovogodišnjem maratonu su zaista prava motivacija za dobre rezultate. Maraton je posebna sportska manifestacija, jedinstvena prilika koja je i ovog puta dobro iskorišćena. Nadam se da ćemo naredne godine biti još bolji, posebno kada je reč o broju učesnika. Trčao sam Trku zadovoljstva, a naredne godine ću, ukoliko mi to obaveze budu dozvoljavale, možda da se odlučim i pripremam za dužu deonicu.

Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije:
– Najmasovnija manifestacija u Srbiji ove godine je postigla novi rekord po broju učesnika što potvrđuje kvalitet i dobru organizaciju. Ovo je 27. maraton, pa je stečeno iskustvo u organizaciji od samog starta doprinelo da sve protiče u besprekornom redu. Dan odličan za trčanje, veliki broj Beograđana na ulici, doprineli su odličnoj atmosferi i kompletnom utisku.

Aleksandar Saša Đorđević, predsednik Beogradskog maratona:
– Maraton je zaista jedna od najpozitivnijih manifestacija ovog grada. Energija je prelepa, uživanje je videti nasmejana i vedra lica Beograđana. Veliko hvala svim mojim saradnicima, gradskim strukturama, Ministarstvu omladine i sporta, Atletskom savezu i svima koji su doprineli da maraton bude još bolji. Idemo dalje…

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.