Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Život (počinje) u tridesetoj – bez roditelja

Život (počinje) u tridesetoj – bez roditelja

Samostalni život – šta to beše?! Sve počinje u tinejdžerskim danima kada maštamo o punoletstvu i begu od roditelja. A onda nas strefe studentski dani…

Pošto se fakultet rastegli na pet, šest, sedam godina dočekujemo srednje dvadesete u roditeljskoj kući. U najboljem slučaju dan u Beogradu provodimo u svojoj sobi, u gorem – svađamo se sa braćom i sestrama, a u najgorem (mada i od najgoreg ima gore) – pored roditelja, braće i sestara nervira nas i – staramajka.

Ali – ‘ajd’: bar imamo krov nad glavom i zbrinuti smo. I eto ih tridesete. I tek se tad usudimo da se otisnemo u samostalnost. Pa, kako izgleda ta divljina, vetrometina na kojoj smo sami, beogradska džungla? Na kakve to probleme nailazimo? Koja su najčešća pitanja od hiljadu pitanja, ne računajući večito pitanje „je l’ baš moram“? (Dopunite po iskustvu!)

Pranje prozora

10. Pranje prozora

Kad će više da padne ta kiša?

9. Peglanje

Ona daska tamo gde su nagomilane stvari, čips, knjige – to je daska za peglanje??? Kako je moguće da iz nekih pegli izlazi para a iz moje nikada? Čudno je da moram da držim peglu kad se pegla baca? Da peglam?… Misliš: da te peglam? Da li destilovanu vodu pijem kad se umorim od peglanja? Kakve veze ima požar sa peglom?…
Konstatacija: Novopečeni samotnjak se lako prepoznaje na ulici – to je hipster koji nosi stare izgužvane stvari.

8. Plaćanje računa

Da li je moguće da su ovolike cifre??? Šta sam radio – zvao vasionu??? Šta je ovo: kao da sam grejao Zoološki vrt a ne jednu sobu???!!! Ako ja sam moram da platim ovoliko, odakle mojima para za sve nas??? Šta znače ovi brojevi i slova na računima? Dobro, imam račune, imam pare – kuda da idem? Zašto svi ovi penzosi stoje u redu ispred pošte? Pa, ja nisam penzos – zašto ne mogu preko reda?

Povrće sa pijace

7. Pijaca

Zašto da idem na pijacu kad imam prodavnicu? Zašto nikoga nema na pijaci posle šest uveče? Kako je moguće da sam na pijaci kupio jabuke a neke su bile trule? Ako je na jednoj tezgi jeftiniji krastavac, a na drugoj skuplji a na trećoj još skuplji – zašto da se vraćam na prvu tezgu kad su svi krastavci isti? Kako je onaj matori uspeo da mi uvali celer? Čemu, dođavola, služi celer?!

6. Prijatelji na večeri

Imam pivo, šta ste doneli za klopu?

5. Usisivač

Da li se gajtan samo izvlači ili mora da se isčupa iz usisivača? Ako je usisivač tako glasan zašto da uznemiravam komšije? Čemu služe ovi drugi krajnji delovi? (Onaj redak vredan tip:) Kad samo pomislim koliko sam prašine počistio a usisivač je tako mali – nije mi jasno gde odlazi sva ta prašina? Zašto da čistim kad je lakše da pozovem one prezentere onih preskupim usisivača? Čemu služi ovaj mali poklopac na cevi od usisivača?…

Kaktus

4. Pranje sudova

Ako se nešto skorilo na tanjiru i ne može da se skine – da li da bacim tanjir? Žica?… Jedina žica koju imam je kabl od laptopa – šta s njim? Skvrčio se sunđer – da li da kupim novi ili nema veze? Onaj uređaj tamo u kuhinji… da li je to – mašina za pranje sudova… a uz to i ne radi? Ako je to mašina za pranje sudova zašto moram da isperem sudove kad imam prokletu mašinu za pranje sudova??? Čemu služi ovo nejasno napisano uputstvo za upotrebu? Kad sam već u vodi, da li cveće treba da se zaliva svaki dan?
Opaska: Plastični tanjiri su čudo!

3. Čišćenje kupatila

Gde da nađem stare krpe za čišćenje? Džoger?… To je ono u šta ubacujem prljavi veš? Četku za WC šolju da bacim i kupim novu? Zar ova crna linija između pločica nije bila bela pre mesec dana? Aha: fuge – ono između pločica?… I to se čisti? Zar kamenac nije ono na zubima???
Konstatacija: Previše sredstava za čišćenje dovodi do neodlučnosti za šta se šta koristi a neodlučnost vodi u depresiju što dovodi do misli da je „bolje prljavo kupatilo nego psihički problemi“.

2. Kuvanje

Zašto šporet ima četiri ringle, kad sam samo jednom koristio dve odjednom? Ako slučajno uključim rernu, da li će izgoreti patike koje inače držim u njoj? Na koliko načina može da se spremi kajgana? Šta se radi kad iskipi kafa? Zašto toster mora da se čisti kad samo stavim krišku hleba i ona iskoči? Koja je razlika između kvasca i praška za pecivo? Šta se radi sa ostacima hrane? Šta smrdi u frižideru? Zašto se istopio plastični beli tanjir u mikrotalasnoj?
Konstatacija: Bez obzira na planetarnu popularnost Džejmija Olivera i kanala „24 Kitchen“ čudno je da novopečeni samotnjaci znaju samo da spreme… kajganu… i kafu…

Veš mašina

1. Veš mašina

Za šta služe ovi dugmići? Čemu služi ovo nejasno napisano uputstvo za upotrebu? Koliko praška da sipam… u koju pregradu? Zašto veš mašina toliko tandrče a stavio sam samo jedne gaće? Da li ono što je jednobojno a nije belo spada u „šareni veš“?

Primetili ste da nismo ponudili rešenja… Za svako hiljadu i jedno pitanje postoji samo jedan odgovor: POZOVITE MAMU RADI REŠENJA!