Naslovna » Izlasci » Izložbe » 9. BINA: Prostori javnosti
BINA 2014

9. BINA: Prostori javnosti

Od 8. do 31. maja na nekoliko lokacija u gradu biće održana 9. BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture.

Ovogodišnje izdanje „Prostori javnosti“ sadržajem, značenjem, interaktivnim odnosom sa okolinom i oblikovnim vrednostima definišu suštinu urbanih prostora.

U Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu, na Trgu Republike i u nekoliko gradskih opština pored širokog spektra aktivnosti za najširu publiku osmišljenih sa namerom da pokrenu razmišljanje i unapređenje izgrađenog okruženja, značajan segment svog programa BINA posvećuje i promociji istraživačkih projekata.BINA 2014

BINA je tokom devet godina svog postojanja potvrdila svoju primarnu orijentaciju urbane manifestacije usmerene prema stručnoj i širokoj javnosti različitih generacija.

Cilj programa BINA 2014 je da podstakne promišljanje, raspravu i rad na projektima javnih prostora koji menjaju lice grada, bilo da su u pitanju male intervencije u susedstvu ili megastrukture. Ovaj koncept „stvaranja mesta“ je sveobuhvatna ideja, ali i praktičan alat za unapređenje susedstva, grada ili regiona koji se sigurno može smatrati jednim od najpotentnijih koncepata urbane transformacije.

Posetioci će imati priliku da vide skulpturu od klima uređaja, čuju ko ima pravo na grad i kako se to pravo ostvaruje, upoznaju se sa aktuelnim prostornim intervencijama i inicijativama u svetu i u Srbiji, prošetaju poznatim i skrivenim delovima Beograda i otkriju domete arhitekture kroz raznovrsne izložbe, predavanja, tribine, radionice i šetnje. Ideja je da se građani informišu o mogućim načinima učestvovanja u oblikovanju i korišćenju prostora koji svima pripada.

KCB: Pet izložbi

U Kulturnom centru Beograda biće predstavljeno pet izložbi. Tako će u Galeriji Podroom publika moći da vidi četiri različite postavke: Prostori javnosti! Arhitektura, urbanizam i intervencije, izložbu zasnovanu na publikaciji izdavačke kuće Gestalten Going Public; Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi; na kojoj BINA, kao i svake godine, prikazuje nagrađene radove, kao i radove sa arhitektonskih i urbanističkih konkursa iz prethodne godine.

Treća izložba u galeriji Podroom je Učiti na primeru Gazele, autora Hansa Nevidala koja kroz makete i fotografije predstavlja razmišljanja austrijskih arhitekata na temu intervencija u javnim i urbanim prostorima. U okviru postavke posetioci će moći da pogledaju i nekoliko dokumentarnih filmova i video radova vezanih za problematiku javnih prostora: Komad grada, autora članova grupe LIFT – prostorne inicijative i Grupe arhitekata, Mikrobrigade: Varijacije jedne priče, reditelja Floriana Zejfanga i Zašto javni prostor? kojim se promoviše Evropska nagrada za urbani javni prostor.

»»» BINA 2014 – program

U Likovnoj galeriji očekuje vas izložba fotografija velikog formata SIV – Vremenska kapsula, autora Dušana Đorđevića. U toku trajanja BINA-e biće predstavljena i istoimena fotomonografija. U Pop up prostoru moći ćete da se upoznate sa arhitekturom moderne u Nišu kroz izložbu koju je priredilo Društvo arhitekata Niša.

Na Platou ispred KCB austrijska umetnica Marlene Hauseger od ostataka starih klima uređaja gradi objekat u obliku igloa. Apsurdnost intalacije postavlja pitanje klimatskih promena u gradovima, korišćenja prostora i podstiče svest o gradskom prostoru i svakodnevnom okruženju njegovih stanovnika.

BINA 2014 - Dušan Đorđević
BINA 2014 – Dušan Đorđević

Drugi programi

U galeriji O3one pred sam kraj BINA-e, u sredu 28. maja, Milenija i Darko Marušić će predstaviti svoj bogati opus Izložbom arhitekture.

Posebne programske celine ovogodišnje manifestacije predstavljaju projekti Kucni o drvo i 020 za 2020 Amsterdam u Beogradu. Projekat Kucni o drvo je posvećen izgradnji specijalnog skandinavskog paviljona u atrijumu Arhitektonskog fakulteta gde će se prvog dana Nedelje, u petak 9. maja, održati i istoimena konferencija. Čitava ova programska celina posvećena je upotrebi drveta u savremenoj arhitekturi, ali i upoznavanju studenata sa celokupnim procesom stvaranja objekta od koncipiranja, nabavke dozvola do konkretne izgradnje. Realizacija projekta je najvećim delom omogućena zahvaljujući podršci Norden Fonda i velikom razumevanju i pomoći brojnih sponzora, tradicionalnih prijatelja BINA-e.

Projekat 020 za 2020 Amsterdam u Beogradu u fokus stavlja institucije i učesnike koji se bave planiranjem javnih prostora i pokušava da uporedi iskustva dve udaljene, a po mnogim karakteristikama slične urbane celine, severnog Amsterdama i Novog Beograda. U programu učestvuju stručnjaci iz oblasti arhitekture, urbanizma i sociologije iz Holandije i Srbije, ali se očekuje i aktivno učešće lokalnog stanovništva kao neposrednih korisnika prostora. Mesto održavanja ovog programa je rekonstruisan prostor Mesne zajednice Fontana.

Program izložbi pratiće specijalne serije predavanja koje razmatraju tematiku javnih prostora. Početak BINA-e obeležiće predavanje Sofije Borges iz Berlina posvećeno projektu Going Public i vođenje kroz izložbu Prostori javnosti! Arhitektura, urbanizam i intervencije. Iste večeri predstaviće nam se arhitekti studija PPAG iz Beča Georg Poduška i Ana Popelka, u našoj sredini verovatno najpoznatiji po seriji felksibilnog modularnog nameštaja za javne prostore – Enzis koji je postao zaštitni znak bečkog Muzeum kvartira.

Posebni gosti / predavači iz inostranstva su Juhani Palasma (Finska) autor jedne od izuzetno važnih knjiga iz oblasti arhitektonske teorije The Eyes of the Skin – Architecture and the Senses. Iz Češke i SAD ispred organizacije reSite dolaze predavači Osamu Okamura i Martin Džozef Beri.

Šetnje kroz arhitekturu grada

BINA šetnje kroz arhitekturu jedan su od najposećenijih tradicionalnih događaja Nedelje arhitekture i predstavljaju stručna tematska vođenja zainteresovanih posetilaca kroz jedno novo iskustvo percepcije grada. Neke od šetnji ove godine su: Veliko ratno ostrvo, Ja sam Beograđanin Izgubljeno – nađeno, Radio Beograd, Alejama Novog groblja, Šetnje kroz istoriju Savamale, Palata Saveznog izvršnog veća, itd.

Programi koje organizuje BINA imaju i edukativni i zabavni karakter. Tako će studenti, ali i najmlađi moći više da saznaju o arhitekturi na brojnim stručno vođenim radionicama: Arhitektura i matematika, parametričko projektovanje, Urbano baštovanstvo, Horkestar, Eko grafiti, Tikkurila trening – Boje i premazi, Umetničke korekcije grada, 020 za 2020 Amsterdam u Beogradu i td.

Zbog ograničenog broja mesta pozvani su zainteresovani da se prijave za šetnje na 064/0679-117 i radionice na 064/0714-603. (danubeogradu.rs)

loading...