Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Beograd: Ukidanje novčane pomoći, ukidanje institucija i smene
Svratište za decu
Svratište za decu

Beograd: Ukidanje novčane pomoći, ukidanje institucija i smene

Zbog nedostatka novca, grad Beograd više neće novčano pomagati Svratištu za decu, ni najsiromašnijim penzionerima, a ukinute su kancelarije za mlade i još nekoliko institucija…

Grad Beograd ubuduće više neće novčano pomagati najsiromašnijim penzionerima koji imaju primanja niža od 20.000 dinara. Podsećamo, prethodne dve godine, grad je u četiri rate, najsiromašnijim penzionerima pomagao sa 1.000, 4.000 i 5.000 dinara, zavisno od toga da li su primali manje od 15.000, 18.000, odnosno 20.000 dinara.

U Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite, na osnovu navedenog u Službenom listu, vidi se da grad ukida član 15. po kome je imao mogućnost da pomogne Svratištu za decu, koje 24 časa dnevno brine o mladima koji žive i rade na ulici.

„Nismo obavešteni o ovoj odluci grada, jer smo prethodnih deset dana bili angažovani oko dece iz poplavljenih područja. Ove godine nismo imali finansijsku pomoć, osim što koristimo gradske prostorije u Krfskoj ulici. Verujem, ipak, da nam neće biti ugrožen rad u narednom periodu“, priča Milica Đorđević, izvršni direktor Centra za integraciju mladih.

Grad je iz svog delokruga rada izbrisao i usluge podrške za samostalan život, pa neće biti više finansirana personalna asistencija za odrasle i starije osobe sa telesnim invaliditetom.

Pravo na povremenu jednokratnu pomoć izgubila su deca bez roditeljskog staranja, učenici i studenti. Ovu pomoć ubuduće neće imati i đaci osnovnih, srednjih škola, studenti, koji imaju smetnje u razvoju.

Izmena je bilo i kod interventne novčane pomoći, kao i kod stalne novčane pomoći, što se odnosi na roditelje koji imaju trojke, četvorke, petorke, šestorke i duple blizance. Pravo na jednokratnu pomoć, ubuduće, pojedinac i porodica moći će da ostvare samo jednom u kalendarskoj godini, a taj iznos ne može biti veći od 80 odsto prosečne plate.

Sve odluke doneo je Privremeni organ grada Beograda 22. aprila.

I još…

Grad Beograd ukinuo je Upravu za vode, a poslove preduzeća, predmete, arhivu i zaposlene, preuzeo je Sekretarijat za privredu. Prestale su da rade i Kancelarija za mlade, Uprava za energetiku, Kancelarija za zaštitu pacijenata, Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Sekretarijat za privredu preuzeo je poslove u oblasti zoohigijene, Sekretarijat za poljoprivredu integrisao se u Sekretarijat za privredu, dok je osnovana služba za internu reviziju grada Beograda, kao i služba za budžetsku inspekciju. Ubuduće, Direkcija FEST-a biće Centar beogradskih festivala, dok su ukinuti BELEF centar i „Jugokoncert“.

I to nije sve…

Dugogodišnji direktor i glavni urednik Radio difuznog preduzeća „Studio B“, Aleksandar Timofejev, smenjen je na današnjoj sednici Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća.

U odluci piše da se ona temelji na analizi rezultata dosadašnjeg rada direktora Timofejeva i potrebi da se, u složenim društvenim i ekonomskim okolnostima, novim kadrovskim rešenjima dinamizuju aktivnosti Javnog preduzeća i dodatno unapređuju poslovni, medijski i profesionalni standardi u obavljanju funkcije javnog radiotelevizijskog servisa glavnog grada.

Za vršioca dužnosti predložena je Ivana Vučićević, dugogodišnji novinar „Studija B“. (Novosti)

loading...