Naslovna » Izlasci » Izložbe » Branimir Karanović: Grafika bez pritiska
Branimir Karanović - Grafika bez pritiska
Branimir Karanović - Grafika bez pritiska

Branimir Karanović: Grafika bez pritiska

U Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) do 17. maja otvorena je izložba Branimira Karanovića „Grafika bez pritiska“.

Četrdesetogodišnji rad Branimira Karanovića obeležen je istovremenim stvaralaštvom u oblasti umetničke fotografije i grafike. U njegovom delu prisutna je težnja da ostvari jedinstvo između likovne koncepcije i upotrebljene tehnike – bila to (u ranim radovima) sitoštampa, digitalna grafika ili fotografija.

Intervencijama ne dozvoljava da se grafika podredi fotografiji i izbegava tipičan način zatrpavanja mogućeg u virtuelnom svetu fotografije. Apliciranjem odabranih detalja nastaju kolaži, oslobođeni suvišnog koji stvaraju novi vizuelni kod. Likovne vrednosti ovih višeslojnih kombinacija (dugme-šaht) zasnovane su na vizuelnoj igri različitog i/ili sličnog.

Estetika ready made je veoma prisutna u ovim radovima. Male duhovite priče u zavodljivoj igri kompozicije od dva kvadrata nastavljaju kontinuitet kreativnog procesa koncipiranog kao otvoreno delo.

„Grafika bez pritiska“ čita se u jednostavnim predstavama koje se strukturišu u fizičkom ali i mentalnom oku posmatrača kao likovno kultivisane senzacije. Karanović suvereno vlada foto predloškom i njegovim transferom i asimiliacijom u novi vizuelni kontekst. (danubeogradu.rs)

loading...