Naslovna » Izlasci » Dodir Makedonije, od 10. do 22. maja
Dodir Makedonije
Dodir Makedonije

Dodir Makedonije, od 10. do 22. maja

Dani makedonske kulture u Beogradu, Dodir Makedonije, biće održani od 10. do 22. maja, povodom proslave dana sveslovenskih prosvetitelja, Ćirila i Metodija.

Udruženje Makedonaca u Beogradu „Makedonium“ organizuje po četvrti put ovu manifestaciju koja predstavlja kulturu Makedonaca, ističući vrednosti kulturne baštine ove zajednice. Negovanje elemenata folklora i tradicije, koji se prožimaju u ovovremenim okvirima, predstavlja bogatstvo multikulturalnosti Srbije.

Makedonija predstavlja raskrsnicu kulture i umetnosti od antike, preko Vizantije do danas. Deo tih vrednosti je i rezbarstvo. U vreme Klimenta i Nauma, Ohrid je postao centar prosvete i kulture, ne samo Makedonije, već i drugih slovenskih naroda.

Gradnja i ukrašavanje crkava se radi delom rezebarskim radovima. Najstariji dokaz o rezbi nalazi se u Ohridu – skulptura Klimenta Ohridskog izrađena u 13 ili 14. veku. Najstariji rezbaren ikonostas nalazi se u maloj crkvi Muke Sv. Vrači u Ohridu.

Poslednjih dvadeset godina u Tetovu aktivno radi atelje i škola rezbarstva Budimira Apostolskog Pišmana.

Upravo ovaj autor sa svojom izložbom „Makedonskog kopaničarstva (Rezbe) – Od tradicije do umetnosti“ otvoriće manifestaciju Dodir Makedonije, 10. maja od 19.00, u Kući Đure Jakšića.

Ovaj umetnik i vajar je već 15 godina prisutan u makedonskom rezbarstvu, a u njegovom stvaralačkom opusu je više od 800 umetničkih dela na drvetu od ikonostasa, ikona, portreta, ukrasnih predmeta do umetničkih figura.

O značenju ove drevne umetnosti kroz istoriju Makedonije i njene renesanse krajem prošlog veka da se sačuva i afirmiše duh tradicije makedonske kulture govoriće istoričar dr Branislav Svetozarević, direktor Muzeja makedonske borbe u Skoplju. Izložbu će otvoriti ambasadorka Makedonije Vera Jovanovska.

Predstavljanje kulturno-umetničkih dostignuća Makedonije biće organizovano i kroz gostovanje Dramskog studija iz Tetova „Iljo Anteski Smok“, 15. maja 2014. sa predstavom „Ljubavnik u velikom stilu“ (Narodno pozorište, 20.00).

Tradicionalno obeležavanje praznika sv. Ćirilo i Metodije 22. maja planirano je u saradnji sa Udruženjem makedonskih književnika u Srbiji i Udruženjem književnika Srbije. Savremenu makedonsku kniževnost predstaviće gost književnik i pesnik Dimitrije Sole Ljubin, u knjižari Delfi (SKC).

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo za spoljne poslove Makedonije i Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.