Naslovna » Izlasci » Film » Dvorana KCB: 90 godina Mosfilma
Karen Šahnazarov
Karen Å ahnazarov

Dvorana KCB: 90 godina Mosfilma

U Dvorani KCB (Kolarčeva 6), od 29. maja do 1. juna, biće održana filmska revija 90 godina Mosfilma.

Ove godine navršava se 90 godina Mosfilma, jednog od najstarijih i najvećih filmskih studija na planeti. Tokom svih ovih godina postojanja Mosfilm je proizveo na hiljade filmova koje su videli milioni gledalaca u Sovjetskom Savezu i u Rusiji.

Ovi filmovi prikazivani su u Evropi i Australiji, Americi i Aziji… Dobili su sve filmske svetske nagrade – tri Oskara, Zlatnu palmu Kanskog festivala, venecijanskog Zlatnog lava svetog Marka, berlinskog Zlatnog medveda, Zlatnu školjku San Sebastijana, Leoparde iz Lokarna…

Jubilej omiljenog ruskog studija biće obeležen svečanim projekcijama klasičnih i savremenih filmova u različitim zemljama, pa i u Srbiji. Neki od filmova na ovoj reviji ranije su prikazivani u našim bioskopima, a među njima su klasični filmovi Tarkovskog, Kurosave i Menjšova

Filmski reditelj Karen Šahnazarov, dobitnik Državne nagrade Rusije, povodom revije 90 godina Mosfilma kaže:
– Potrudili smo se da u program, napravljen zajedno sa Filmskih centrom Srbije, uključimo različite filmove – komedije i drame, svetski poznate i one koji su popularni samo u Rusiji. U godini kad slavi svoju devedesetogodišnjicu, najveći ruski filmski studio pripremio je za jubilarni program u Beogradu, nove digitalne kopije naših klisičnih filmova. Mosfilm pamti svoju istoriju. Mi restauriramo remek-dela prošlih godina, kako bi što je moguće više gledalaca moglo da se sa njima upozna u vreme digitalnih medija.

Za mene je posebna čast prikazivanje u ovom programu dva filma koja sam snimio u Mosfilmu. Od muzičke retro-priče „Mi sviramo džez“ (Mi iz džeza) započeo je moj put filmskog reditelja, a ratnu dramu „Beli tigar“ završio sam nedavno, i u okviru našeg jubilarnog programa održaće se njegova srpska premijera. Sa uzbuđenjem očekujem reakciju beogradske publike koju odavno volim i čije mišljenje uvažavam i poštujem.

Revija 90 godina Mosfilma biće održana i u Nišu, u bioskopu „Kupina“ od 30. maja do 3. juna. (danubeogradu.rs)

Program

Četvrtak, 29. maj
19.00… Svečano otvaranje
20.00… Beli tigar

Petak, 30. maj
18.00… Nekoliko dana iz života Oblomova
20.30… Dersu Uzala

Subota, 31. maj
18.00… Moskva suzama ne veruje
20.30… Mi sviramo džez

Nedelja, 1. jun
18.00… Kavkaska zarobljenica
20.30… Ogledalo

loading...