Naslovna » BG špijun » Exit: Suede – prvi put u Srbiji
Suede
Suede

Exit: Suede – prvi put u Srbiji

Ikone novog glam roka i britanske ekscentričnosti i začetnici brit pop talasa, Suede, na čelu sa harizmatičnim Brettom Andersonom, prvi put dolaze u Srbiju i nastupiće na glavnoj bini Exit festivala u nedelju, 13. jula.

Autori slavnih hitova „Beautiful Ones“, „Trash“, „Animal Nitrate“, „The Wild Ones“, predstaviće sve svoje najčuvenije pesme, ali i stvari sa svog poslednjeg, šestog po redu albuma, „Bloodsports“, koji je Q časopis svrstao među najbolje albume 2013. godine.

Poslednjeg dana Exit festivala, ljubitelji benda će se podsetiti zbog čega su noćima patili nad zgodnim frontmenom Andersonom, njišući se u ritmu elektricitetom nabijenih pesama britanskih zavodnika, ali i zbog čega je bend početkom devedesetih važio za „najbolji novi bend u Velikoj Britaniji“.

Dobitnici Mercury muzičke nagrade, i heroji pop rok scene devedesetih, Suede, svetsku scene osvojili su 1993. svojim istoimenim debi albumom, koji je ubrzo postao najprodavaniji debi album u Velikoj Britaniji! Sledeće izdanje, „Dog Man Star“ iz 1994. osvojio je srca publike, dok je „Coming Up“ iz 1996. dostigao prvo mesto najboljih albuma u Britaniji. Posle The Smiths nije bilo takve instant euforije širom sveta za jednim engleskim art-rok bendom.

Kasnije, David Bowie je intervjuisao Brett Andersona, odajući mu priznanje kao svom najboljem učeniku, jer su Suede najvernije nastavili njegovim tragom – rešavajući ključna pitanja odrastanja, strasti, ljubavi i fascinacije stilom, nudeći jedinstvenu viziju emotivnog futurističkog glamoura za gradska bespuća.

Posle razilaženja 2003. godine, Suede su se posle dugih deset godina pauze, ponovo ujedinili i napravili još jedan pop-rok biser, „Bloodsports“, objavljen u martu 2013. godine. Album je rezultat mukotrpnog rada i predstavlja najsjajnije među više od 50 pesama koje su nastale u plodnom periodu posle ponovnog okupljanja benda.

Novi album je najbolji mogući povratak na scenu: „To je album o požudi, ljubavi, opsesiji, otuđenosti, okrutnosti, bezbrižnom napuštanju, poljupcima od anisa i krvlju ulepljenom borištu romanse“, rekli su članovi benda. Singlovi „It Starts And Ends With You“, „Hit Me“ i mnogi drug, uz čuvene hitove sa prethodnih albuma, zasigurno će očarati publiku glavne bine Exit festivala.

Exit avantura

Petnaesto izdanje najboljeg evropskog festivala je u znaku velike osmodnevne Exit avanture koja nas vodi na Rock@Exit festival 11. juna 2014. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, na Exit festival, koji se na istom mestu održava od 10. do 13. jula, kao i na Sea Dance festival od 15. do 17. jula na plaži Jaz, jednoj od najlepših plaža Jadrana.

Exit je ove godine osvojio najprestižniju festivalsku nagradu, Najbolji evropski festival, uz pomoć glasova više od 620.000 ljudi iz celog sveta, u konkurenciji od 360 festivala iz 34 zemlje.

Ulaznice

Exit: 5.990 dinara
EXIT Avantura (Exit+Sea Dance): 6.990 dinara

Studenti i srednjoškolci:
Exit: 5.490 dinara
Exit Avantura (Exit+Sea Dance): 5.990 dinara

U toku je akcija m:ts „Nemaš kartu? Imaš prijatelje!“: Na pet kupljenih kompleta ulaznica dobija se jedna gratis, kao i karte za Queens Of The Stone Age besplatno za sve! U prodaji su i turistički paketi za Exit i Exit avanturu, koji obuhvataju ulaznicu, prevoz i smeštaj, po posebnim cenama, po ceni već od 8.900 dinara. (danubeogradu.rs)