Naslovna » Izlasci » Film » „Grdana – zla vila“ od 4. juna u bioskopima
Grdana – zla vila

„Grdana – zla vila“ od 4. juna u bioskopima

U bioskopu Cineplexx Ušće SC, 4. juna od 19.30, premijerno će biti prikazan film „Grdana – zla vila“ (Maleficent), a već sutradan prikazivaće se i u ostalim bioskopima.

Ovo je neispričana priča o Diznijevom najprepoznatljivijem zlikovcu iz klasika „Uspavana lepotica“ ali i priča o izdaji koja je pretvorila čisto srce u kamen.

Vođena osvetom i jakom željom da zaštiti močvaru kojom vlada, Grdana će baciti nepovratnu kletvu na novorođenu kraljevu ćerku, Ružicu. Dok dete bude odrastalo, Ružica će se naći u sve većem konfliktu između šumskog kraljevstva koje je zavolela i ljudskog kraljevstva koje čuva njeno nasleđe. Grdana shvata da je Ružica možda ključ za mir u zemlji i preduzeće drastične mere koje će zauvek promeniti oba sveta.

Dizni nam donosi novi film „Grdana – zla vila“ sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

Ove godine se obeležava 55 godina od kada je Grdana prvi put bacila zle čini na Uspavanu lepoticu u istoimenom animiranom ostvarenju daleke 1959. godine. Od tada, Grdana je bila i ostala Diznijeva najpopulanija ‘zloća’. Sada ćemo saznati mnogo stvari koje nismo znali o njoj. Grdanin lik dočarala je Anđelina Džoli.
– Mnogo sam volela Grdanu kad sam bila mala. Bila je moj omiljeni Diznijev lik. Plašila sam je se i volela sam je – kaže Džoli.

Ova suprostavljena osećanja su zaintrigirala i producenta Džoa Rota:
– Mi nju znamo kao hladnokrvnu zlu osobu. Pokušali smo da odgovorimo na pitanje zašto je takva? Želim da publika uđe u svet koji nikada nije videla i da shvati da niko nije otporan na iskupljenje.

Reditelj filma „Grdana – zla vila“ dvostruki je dobitnik Oskara, scenograf Robert Stromberg („Avatar“, „Alisa u zemlji čuda“) kome je ovo rediteljski prvenac. Scenario je napisala Linda Vulverton.

Grdana kroz vekove

Priča o Uspavanoj lepotici menjala se – pod različitim naslovima – više od 400 godina (1000 godina ako računamo neka preplitanja priča iz Srednjeg veka). Poreklo Grdane kao personifikacije, zla nije toliko jasno. U jednoj priči imate kraljicu kao ljubomornu i osvetoljubljivu figuru, ali ona je udata za kralja i nije osamljena u udaljenom delu kraljevstva.

U Peroovoj priči, ‘zloća’ je pretvorena u kvarnu vilu koja je dosta bliža Diznijevoj današnjoj verziji. Pero je i prva osoba koja je uvela zgodnog princa koji može da razbije bačene čini.

Sa tako nejasnim opisima, bilo je na scenografima, animatorima i glumici Elenor Odli da ožive Grdanu za Diznijev klasik „Uspavana lepotica“ te 1959. godine. Film se snimao deset godina i koštao je šest miliona dolara. To je bio najskuplji film koji je Dizni napravio do tog trenutka. Grdana i danas ostaje najomiljeniji i najstrašniji lik među Diznijevim ozloglašenim likovima. (danubeogradu.rs)

Režija: Robert Stromberg
Uloge: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville
Žanr: akciona avantura
Studio: Walt Disney

loading...