Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Molijerovi dani, Red Soulcase, Kristalizacija…
Red Soulcase
Red Soulcase

Mini BG vesti: Molijerovi dani, Red Soulcase, Kristalizacija…

»»» Na nekoliko lokacija u Beogradu održava se manifestacija Molijerovi dani, od 13. do 16. maja. U goste su pozvani Bernar Pivo, predsednik Akademije Gonkur, Benoa Ditertr, dobitnik nagrade „Medicis“ 2001. i Žerom Ferari, dobitnik nagrade Gonkur 2012.

Ovo šesto sazivanje ponudiće publici divan program sačinjen od susreta, debata i čitanja. Molijerovi dani biće i ovoga puta prilika da se ovdašnji studenti književnosti odluče kojem francuskom piscu će pripasti „Gonkurova nagrada studenata Srbije“. Tu je i nagrada „Branko Jelić“ koja će biti dodeljena najboljim prevodima frankofonih dela na srpski. A TV5Monde će obezbediti nagrade za posetioce festivala u vidu sabranih dela francuske književnosti među kojima će se naći imena najvećih francuskih stvaraoca iz oblasti književnosti. Program se realizuje u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) i Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

»»» U subotu, 17. maja, u klubu Fest u Zemunu (Gradski park 2) nastupiće danski funk & soul bend Red Soulcase. Vrhunski muzičari iz Kopenhagena i raspoloženi DJ dočaraće atmosferu „veselih sedamdesetih“. Bend će promovisati i svoj prvi singl „Addicted“. Osim u klubu Fest, Red Soulcase će imati još dva nastupa u Beogradu – u Wait & Stay baru (Simina 10a) u četvrtak, 15. maja, kao i u klubu Geca (Dobračina 30) u petak, 16. maja. Sva tri nastupa počinju u 22.00.

»»» U Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) do 30. maja otvorena je izložba Davora Gromilovića „Kristalizacija“. Postavka obuhvata trideset i četiri rada u medijima slikarstva, grafike i crteža. Već svojim nazivom izložba aludira na konkretizaciju ideje i završetak procesa umetničkog istraživanja jedne specifične oblasti. Međutim ovaj izbor radova predstavlja tek mikro seriju u odnosu na konstantno i kontinuirano umetnikovo istraživanje svog unutrašnjeg bića u koliziji sa agresivnom i neizvesnom svakodnevnom realnošću.

»»» Kao i svake godine, muzički festival Ring Ring počinje promo koncertom (Galerija Artget, 15. maj od 20.00). Muzičari iz Švedske i Srbije nastupaju u dva trija, a celo veče je nastalo kao saradnja festivala sa kolektivom ImprovE, KCB i Ambasadom Švedske. Najpre će nastupiti Ana Sofrenović, sa Milanom Zarić i Joel Gripom, a zatim i čuveni švedski pijanista Sten Sandel sa kontrabasistom Joel Gripom i violistom Mezei Szilardom. Ulaz je besplatan.

Naš Beograd

»»» Smart kolektiv i Forum poslovnih lidera Srbije pozivaju građane da se u subotu, 17. maja od 10.00 do 14.00, priključe obeležavanju volonterskog dana „Naš Beograd“, koji svake godine promoviše solidarnost i lično angažovanje za dobrobit zajednice. Građani će na Trgu Nikole Pašića moći da doniraju stvari neophodne za bolji kvalitet života naših najugroženijih sugrađana, i to: namirnice (brašno, ulje, pirinač, šećer i testenina) i sredstva za higijenu (deterdžent za pranje sudova, prašak za veš, sapun, šampon) za 300 najugroženijih penizionera Udruženja penzionera gradske opštine Stari grad; pelene veličine 4 i 5 za Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj; čistu i očuvanu odeću za decu i mlade od pet do 19 godina, za decu koja žive ili rade na ulici, u saradnji sa Svratištem u Krfskoj.

»»» U sklopu manifestacije Dani makedonske kulture u Beogradu, na maloj sceni Narodnog pozorišta „Raša Plaović“, 15. maja od 20.00, biće odigrana predstava „Ljubavnik velikog stila“, dramskog studija iz Tetova, prema adaptaciji Reja Kunija.

»»» Tradicionalna akcija povodom Svetskog dana porodice održaće se u četvrtak, 15. maja, na sportskim terenima Zavoda za vaspitanje dece i omladine (Bulevar oslobođenja 219, ulaz iz Jove Ilića). U organizaciji Prihvatilišta za decu biće upriličen prigodan program kojim će se obeležiti ovaj značajan datum. „Igre bez granica“ biće otvorene u 13.00. Ukoliko dođe do vremenskih neprilika, manifestacija će se održati u prostorijama Prihvatilišta i Zavoda za vaspitanja dece.

»»» Prijatelji dece Beograda i Savez kulturno-umetničkih društava Beograda organizuju, 29. po redu, Festival pozorišnih igara dece i mladih Beograda. Pokrovitelj festivala je grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu. Program se realizuje 14, 15. i 20 maja u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovice (Miška Kranjca 7). Nastupiće šest dramskih grupa, pobednika na opštinskim smotrama dramskog stvaralaštva, iz osnovnih i srednjih škola Beograda.

»»» Izložba crteža studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (Odsek dizajn tekstila) biće otvorena u utorak, 13. maja od18.00, u Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji. Izložba će moći da se pogleda do 25. maja, svakog dana (i vikendom) od 11.00 do 19.00. Ulaz je slobodan.

»»» Opština Vračar organizuje 14. maja od 19.00 u Njegoševoj 77 koncert i plesno veče „U ritmu tanga„. Violinista Saša Lazarević i pijanistkinja Ana Rašković izvešće cikluse kompozicija Astora Pjacole „Istorija tanga“ i „U ritmu tanga“. Instrumentalno izvođenje pratiće plesači Plesnog kluba „Vračar“, jednog od najtrofejnijih klubova u našoj zemlji koji već decenijama uspešno populariše ples u Srbiji. U završnici koncerta biće izvedene numere za violinu i klavir iz opere Džordža Geršvina „Porgi i Bes“.

»»» Svi maturanti moći će od poznatih stilista da dobiju savete o maturskoj odevnoj kombinaciji, ali i ideje za najbolju šminku i frizuru za glamuroznu noć, u okviru manifestacije „Ušće dobrih stilova“ tokom vikenda – 17. i 18. maja, kao i u subotu, 24. maja, u prizemlju Ušće Shopping Centra.

»»» Izložba slikarke Jelene Đokić biće otvorena od 15. (19.00) do 28. maja u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovice. Umetnica će se publici predstaviti radovima na akrilu, nastalim u prethodnih godinu dana. U ovoj seriji radova ona se bavi istraživanjem prirode, kamena, drveta. Galerija je otvorena svakog dana od 9.00 do 20.00. Ulaz je slobodan.

»»» Povodom 15. maja – Međunarodnog dana porodice, Volonterski servis Zvezdare organizuje besplatnu  edukaciju (radionicu) „Borba protiv stresa i hroničnog umora„, o značaju ličnog osnaživanja u svakodnevnom funkcionisanju upoznavanjem sa neizbežnim trošenjem bio, fizičke i emocionalne energije. Edukacija će se realizovati u velikoj sali opštine Zvezdara u četvrtak, 15. maja, od 15.00 do 16.00. Ulaz je slobodan.

»»» Predstojećeg vikenda, 17. i 18. maja od 10.00 do 16.00, u hotelu „Slavija“ biće održan veliki Sajam kolekcionarstva. Ovom prilikom biće prezentovano više od 100 privatnih kolekcija iz raznih oblasti sakupljanja. Cena ulaznice je 100 dinara, a zainteresovani posetioci mogu razgledati, ali i nabaviti razne eksponate i predmete iz tradicionalnih oblasti kolekcionarstva – filatelije (poštanske marke i poštanska istorija…), numizmatike (metalni i papirni novac van opticaja, kao i stari vrednosni papiri…), faleristike (ordenje, značke i vojne oznake…) i starog oružja (bodeži, bajoneti, sablje, kubure, kremenjače…). Takođe, mogu se videti, stari satovi, nakit, starinsko posuđe i predmeti od srebra, keramike, porcelana i kristala, antikvarni i stilski nameštaj, knjige, umetničke slike i grafike, ikone na platnu i drvetu, tepisi i pirotski i drugi ćilimi, narodne nošnje i uniforme i još mnogo drugih unikatnih predmeta.

»»» Centar za kulturu Grocka u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, Bibliotekom grada Beograda, vodećim domaćim izdavačima, osnovnim školama i srednjom školom sa teritorije opštine Grocka, organizuje četvrti Putujući sajam knjiga za decu u periodu od 13. do 22 maja sa sledećim rasporedom: 13. i 14. maj – OŠ „Aleksa Šantić“, Kaluđerica; 15. i 16. maj – OŠ „Nikola Tesla“, Vinča; 19. i 20. maj – OŠ „Ilija Garašanin“, Grocka; 21 – 22. maj – Srednja škola Grocka. (danubeogradu.rs)