Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Sportsko sabranje, roštiljijada, Skadarlijka…
Madlenianum - Čarobna frula (foto: Vladimir Nešović)
Madlenianum - Čarobna frula (foto: Vladimir Nešović)

Mini BG vesti: Sportsko sabranje, roštiljijada, Skadarlijka…

»»» Više od 5.000 dece, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, i preko stotinu učesnika okupiće se 11. maja od 9.00 do 16.00 na Adi Ciganliji, gde će se, po prvi put, održati Sportsko sabranje „Svete Srbije“. Ovaj program organizuje Pravoslavno sportsko društvo „Sveta Srbija” na svoju slavu Svetog Vasilija Ostroškog, sa namerom da promoviše besplatno bavljenje sportom uz porodično, kulturno i duhovno jedinstvo.

Manifestacija će početi svetom liturgijom, koju će služiti patrijarh Irinej, a bogat sportsko-rekreativni i kulturno-umetnički program sa poznatim izvođačima biće upotpunjen helikopterima, padobrancima, festivalom, sajmom brojnih sportova sa najpoznatijim sportistima, stenom za penjanje, konjima, revijalnom utakmicom sa glumcima filma „Montevideo“, poklonima za najmlađe i brojnim drugim iznenađenjima. Ulaz na Adu Ciganliju za posetioce sa automobilima biće besplatan u nedelju.

»»» Ferijalni savez Čukarice u subotu, 10. maja od 11.00 do 18.00, organizuje na piknik terenu na Adi Ciganliji petu čukaričku „Ferijalnu roštiljijadu“ pod sloganom „Ćumurom sa humorom“. Manifestacija će biti održana uz niz sportsko-rekreativnih i zabavnih programa. Biće to dan sporta, roštiljanja, rekreacije, druženja, zabave, dan posvećen ljubiteljima prirode, ali i dan humanih ljudi jer će se u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi organizovati i akcija dobrovoljnog davanja krvi. U okviru manifestacije održaće se i Međunarodni festival folklora „Zaigraj – zapevaj“, na kojoj će 12 folklornih ansambala, iz različitih zemalja, muzikom, igrom i pesmom predstaviti izvorno narodno stvaralaštvo iz svojih sredina. Uporedo će se organizovati i sportsko-rekreativna takmičenja „Festival tradicionalnih igara“, u saradnji sa studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, a koji podrazumeva drevna sportska nadmetanja kao što su hodanje na štulama, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, hodanje u džakovima, i mnoga druga.

»»» Predstava „Skadarlijka“ biće odigrana na sceni Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica u utorak, 13. maja od 20.00.

»»» U subotu, 10. maja od 12.00 do 13.00, kod fontane u Knez Mihailovoj (kod KCB) nastupiće više od 50 plesača iz Havane Belgrado. Ovaj događaj biće uvertira za koncert Afro-Cuban All Star benda koji će biti održan 17. maja u Sava centru.

»»» Evropski operski dani biće obeleženi 10. maja u Operi i teatru Madlenianum. U subotu, od 11.00, biće izvedena Mocartova opera „Čarobna frula“, a od 19.30 Donicetijev „Ljubavni napitak“. U terminu između dve predstave na Bel Etage-u biće održan interaktivni koncert klasične muzike namenjen deci pretškolskog uzrasta i osoba sa razvojnim poteškoćama. Ulaz na predstave se plaća 300 dinara, a ulaz na koncert je besplatan.

»»» U nedelju, 11. maja od 20.00, u Klubu Doma omladine Beograda biće održano šesto polufinalno veče Demo masters takmičenja. Za ulaz u finale boriće se bendovi Vrane kamene, Zvučni zid, YOX, Dilema, Dingospo Dali i Wolfram, a gostujući bend je Helm iz Priboja. Cena ulaznice: 100 dinara.

»»» Na platou ispred Hrama Svetog Save 10. maja od 9.00 do 13.00 održaće se sabor „Prela i posela“ u organizaciji istoimenog udruženja. Na platou će biti postavljena etno-dvorišta i štandovi na kojima će se predstaviti stari zanati (opančari, grnčari, licideri, izrađivači starih nošnji i suvenira, tkalje, vezilje, pletilje, prelje, pčelari, gljivari, travari i drugi), u cilju očuvanja kulturnog nasleđa, tradicije i baštine. „Prela i posela“ su ujedno i najava manifestacije „Kolo mira“, koja će se održati 14. septembra na Kolubari kod Lazarevca u cilju obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke.

»»» Opština Stari grad, Kancelarija za mlade i Srpsko-jevrejsko pevačko društvo organizuju u utorak, 13. maja od 18.30 u svečanoj sali opštine Stari grad (Makedonska 42) javni čas „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“. Opština Stari grad i njena Kancelarija za mlade ovim događajem obeležavaju i 9. maj – Dan pobede nad fašizmom. Projekat, čiji je autor Marlena Vajnberger, poziva na toleranciju, i protiv je antisemitizma, agresije i rasizma. Namenjen je učenicima završnih razreda osnovnih škola, učenicima srednjih škola i studentima.

»»» Učenički parlament obrenovačke Tehničke škole organizuje u nedelju, 11. maja od 12.00, u sportskoj hali SKC-a „Obrenovac“ humanitarni turnir za pomoć maloj Nađi Novaković, kojoj je hitno potrebna operacija koštane srži u Italiji ili u Nemačkoj. Za operaciju je potrebno prikupiti 300.000 evra.

»»» Promocija domaćeg filmskog stvaralaštva, koja se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova, održava se u subotu, 10. maja od 13.00 u Dvorani KCB. Biće prikazan film „Run for Life“ reditelja Mladena Matičevića, a posle projekcije gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa njim. Ulaz na projekciju je besplatan.

»»» Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Prima Internacional School organizuje u subotu, 10. maja, humanitarnu manifestaciju „Walk a Mile for a Smile“. Sav novac koji bude sakupljen prodajom majca na mestu događaja namenjen je obnavljanju školskog nameštaja za OŠ „Radoje Domanović“ iz Paraćina koji je star, veoma oštećen i nije adekvatan za pohađanje nastave. Cena svake majice je 500 dinara i kupovinom iste obezbeđuje se ulaznica za celodnevni program sa različitim aktivnostima, namenjenim deci i roditeljima. Program počinje registracijom učesnika u 10.00, u dvorištu Internacionalne škole Prima (Dragana Mancea bb), na Senjaku.

»»» Povodom Dana Evropske unije Italijanski institut za kulturu i Narodno pozorište organizuju koncert muzike, arija i horova velike italijanske opere „Od Rosinija do Maskanjija“. U subotu, 10. maja od 20.00, nastupiće Orkestar i Hor Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom Đanpaola Macolija i uz učešće baritona Domenika Balcanija.

»»» Javna prezentacija umetnika koji su konkurisali za ulične zabavljače i artiste biće odložena za petak, 16. maj, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu. Preciznije informacije svi učesnici će blagovremeno dobiti telefonskim putem. (danubeogradu.rs)