Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nagrada Veliki pečat dodeljena Vladimiru Milanoviću
Vladimir Milanović - School
Vladimir Milanović - School

Nagrada Veliki pečat dodeljena Vladimiru Milanoviću

Žiri za nagradu Veliki pečat (Milena Maksimović Kovačević, Zoran Todović i Gordana Stanišić) odlučio je da je ovogodišnji dobitnik Vladimir Milanović zbog grafike „School“ izvedene u digitalnoj tehnici.

Posle pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika članovi žirija su ocenili da je izložba veoma uspešna, sa velikim brojem dobrih radova.

U najužem izboru za nagradu Veliki pečat razmatrani su radovi Bojana Otaševića, Katarine Alempijević, Zorana Grmaša, Anice Radošević, Zvonka Tilića i Aleksandra Mladenovića.

Obrazloženje žirija

Koristeći ikonografske sheme starih majstora i kompozicione modele karakteristične za različite periode istorije umetnosti, Vladimir Milanović fokusira problem semantičkog definisanja novih vizuelnih celina u kojima je naglašena dijaloška forma istorijskog i savremenog. Metaforičnost i neposredna asocijativnost karakterišu Milanovićev pristup u čitanju remek-dela starih majstora, u citiranju istorijske pozadine i njihovom reinterpretiranju u aktuelni socijalni kontekst. Koristeći istorijsku sliku kao matricu, kroz sistem kolažiranja autor adekvatno povezuje vizuelne i konceptualne elemente u smelu i sugestivnu narativnost.

U izboru prepoznatljivih radova iz istorije umetnosti (kao što je u nagrađenom radu „Atinska škola“), stvara angažovani i provokativni pogled na slabosti ovog vremena, konkretno na vršnjačko nasilje i agresivnost mladih. Podvlačeći socijalni podtekst u svom radu, Milanović povezuje slike vremena (prošlost-savremenost) kao istorijski različito kontekstualizovan fenomen u kome se reflektuje odnos čoveka (kulture) i njegovog okruženja“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.