Naslovna » Izlasci » Shopping » Najatraktivniji: iPod touch šeste generacije
iPod touch
iPod touch

Najatraktivniji: iPod touch šeste generacije

iPod Classic, iPod nano, iPod shuffle, iPod touch – evolucija i razvojni put najpopularnijeg plejera na svetu: zanimljivija je priča nego što biste mogli da pretpostavite.

Od teškog uređaja sa magnetnim hard diskom, do tananog flash-baziranog multimedijalnog touch-uređaja sa sjajnim Retina Display ekranom, S-IPS matricom visoke rezolucije na kome ne možete videti pojedinačan piksel, te brzim Apple A7 procesorom i bazom od 1,5 miliona aplikacija unutar Apple AppStore-a.

Apple iPod Touch šeste generacije je pametan uređaj, pravi mali računar koji je tako lagan u ruci i gotovo neprimetan u džepu. Značajno je lakši od iPhone 5S, a opet, nudi fantastičnu autonomiju baterije. Tu je puno prostora za aplikacije i muziku, možete smestiti mnogo slika, surfovati webom, slušati radio, igrati neku od gotovo milion igara (od kojih je više od pola potpuno besplatno ili bar ima probne, besplatne ili free-to-play verzije).

Naravno, mobilni Safari ili Chrome su tu kao dva osnovna browsera za web, kao i Google Maps ili Apple Maps (oba sada sa turn-by-turn navigacijom), a tu su i aplikacije kao što su iGo, Navigon ili TomTom za ozbiljne avanturiste.

iPod touch – mali i neizmerno atraktivan uređaj, koji dolazi u nekoliko različitih boja, daleko je lakše koristiti za neke osnovne operacije od računara. Ako je potrebno da pošaljete sliku, pregledate neki video ili preslušate pesmu – mnogo je brže i lakše to uraditi na prenosnom uređaju nego da idete do računara ili ga uključujete.

Osim toga, u pitanju je veoma izdržljiv uređaj, pa je lako dati ga čak i maloj deci da se igraju i uče da rade na modernim uređajima i tako se računarski opismene. Dok ovi mališani porastu, touch input će postati osnovni način unosa podataka na računare. Kom detetu je sada neophodno da uči kako radi Windows 7, kada i Windows 8 već ima potpuno touch-bazirani interfejs, a solucije poput OS X i iOS-a postaju sve popularnije, baš na račun operativnih sistema iz „PC ere“.

iPod touch – šta god vam padne na pamet

Jednom kada naviknete da je vaš iPod touch uvek sa vama, svi vaši najvažniji fajlovi mogu da budu u vašem džepu i lako dostupni za pregled, dopunu i dalje proširivanje. Vaša muzika, slike, filmovi, mejlovi, dokumenti bilo kog tipa, uvek su sa vama. Ne samo da možete da ih pregledate, već i da ih podelite sa kim god poželite na neki od bezbroj načina – društvene mreže, cloud servisi, e-mail, šta god vam padne na pamet.

iPod touch šeste generacije ima i odličnu kameru, pa tako ovaj uređaj sada menja i fotoaparat i video kamkorder koji snima u HD rezoluciji. Osim toga, video klipovima i slikama možete baratati nekim od sjajnih aplikacija za primenu efekata ili video montažu i lako ih uploadovati na neki cloud servis, YouTube ili Vimeo.

Ako vam se čitaju neki poznati web portali, tu su posebne aplikacije za svaki iole popularniji – od Wall Street Journal-a ili The Verge-a i Engadget-a na zapadu, do Blica, Kurira, Telegrafa ili B92 – naći ćete sve što poželite.

Zbog odlične rezolucije, iPod touch je odličan uređaj za čitanje. Mnogim korisnicima, četiri inča je sasvim dovoljno za čitanje. Čak je i zgodniji, zbog svoje male mase, a čitanje u mraku je ugodno, jer iBooks ima i noćni režim, kada je stranica crna, a tekst beo, što smanjuje zamor očiju.

Gledanje YouTube klipova ili slušanje Podcast-a ili Radio kanala (postoji ogroman broj besplatnih aplikacija za internet radio) može da bude zabavna stvar kada je potrebno da prekratite vreme ili kada se odmarate. Izuzetno veliki broj aplikacija i igara kakve ne postoje na drugim platformama, dostupne su samo i isključivo za iOS. Još veći broj igara i aplikacija dolazi ekskluzivno za iOS, dok se na drugim platformama pojave i sa godinu dana zakašnjenja.

Zapravo, iPod touch je iPhone – bez mogućnosti telefoniranja, ali je ipak potrebno znati da ovaj uređaj nudi skoro sve što nudi jedan iPhone: mogućnost verbalne i video komunikacije dokle god ste na WiFi mreži – putem iMessages, FaceTime poziva ili Skype-a. Zato, ako već ne planirate da imate iPhone, funkcionalnost koju nudi iPod touch, za manje novca, je možda upravo to što bi vam savršeno odgovaralo!

Više informacija o iPod touch plejeru možete pronaći na sledećem link-u: Apcom, www.apcom.rs/prodavci