Naslovna » BG servis » Nastavljena prolećna akcija uređenja grada
Akcija uređenja grada
Akcija uređenja grada

Nastavljena prolećna akcija uređenja grada

Juče je nastavljena prolećna akcija uređenja grada, sređivanjem pešačkih zona na Trgu Republike i Trgu Nikole Pašića.

Na glavnim beogradskim trgovima postavljene su fizičke barijere, stubići, koji onemogućavaju ulazak motornih vozila u pešačke zone.

Direktor Službe za komunikaciju sa građanima – „Beokoma“, Darko Glavaš, rekao je:
– Trgovima smeju da prolaze samo vozila javnih komunalnih preduzeća dok izvode radove i nikome drugom po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju nije dozvoljeno kretanje trgovima motornim vozilima. Do pešačkih zona je dozvoljen prilaz kolima samo ulicama u kojima je dozvoljen saobraćaj, a ostatak se prevozi adekvatnim mašinama. Ulaženje u zabranjenu pešačku zonu kažnjivo je po zakonu, kazne za fizička lica kreću od 5.000 dinara, dok su za pravna od 20.000 dinara naviše. Svakome ko bude zatečen u tom delu biće odneto vozilo ili će dobiti mandatnu kaznu. Ovim radovima na Trgu Republike i Trgu Nikole Pašića zatvaramo i zonu Bezistana i Knez Mihailove ulice.

Po njegovim rečima, u tim delovima grada će biti nastavljena i pojačana dežurstva Komunalne policije, a akcija se širi na beogradsko priobalje, u kome je takođe zabranjen motorni saobraćaj.

– Počinjemo sa velikim uređenjem obala, posle toga su akcije zaprašivanja komaraca, insekata, čišćenje kanala, dakle sve što se tiče komunalnog reda u Beogradu. Radićemo pojačano kao i svakog proleća jer je to vreme kada sve sisteme vraćamo u normalno stanje – precizirao je Glavaš.

Šef Službe horizontalne i vertikalne signalizacije JKP „Beograd-put“ Jelena Avramović rekla je da ekipe „Beograd-puta“ u okviru akcije koju sprovodi grad, a po nalogu Sekretarijata za saobraćaj, postavljaju fizičke prepreke, to jest stubiće koji su delom na obaranje, a delom fiksni kako bi onemogućili nepropisno parkiranje i kretanje vozila duž pešačke zone i gradskih trgova.

Osim akcije postavljanja barikadnih stubića, dodala je ona, „Beograd-put“ ima ekipe koje na ovim lokacijama menjaju dotrajale i oštećene ivičnjake i popunjavaju oštećenja koja su nastala zbog ulaska vozila u ove zone.

Akcija uređenja grada je počela 24. aprila sređivanjem podzemnih prolaza, a nastavljena je zatvarnjem pešačkih zona. Kako je naglasio Glavaš, prvo su deset dana upozoravali vozače, išle su pojačane kontrole Komunalne policije, „Parking servisa“ i Sekretarijata za inspekcijske poslove. Vozila je posle upozorenja odnosio „Parking servis“ ili su pisane mandatne kazne.

U ovoj akciji učestvuju Sekretarijat za saobraćaj, Direkcija za puteve, Sekretarijat za inspekcijske poslove, JKP „Gradska čistoća“, JKP „Zelenilo – Beograd“, JKP „Beograd-put“, JKP „Parking seervis“ i Komunalna policija. (Beoinfo)