Naslovna » Izlasci » Festivali » Noć za pomoć, 10. juna u Domu omladine
Noć za pomoć - najava
Noć za pomoć - najava

Noć za pomoć, 10. juna u Domu omladine

Na humanitarnom muzičkom festivalu Noć za pomoć, u Domu omladine Beograda, 10. juna, nastupiće Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Van Gogh, S.A.R.S. i drugi. Sav prihod od ulaznica biće namenjen za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji.

Svaki posetilac festivala Noć za pomoć na ulazu u DOB, doniraće najmanje 1.003 dinara (a može i više) direktno Crvenom krstu Srbije, koji će novac dalje uputiti ugroženim građanima. Sav prihod od prodatog pića takođe će biti doniran.

Festival Noć za pomoć biće istovremeno i prva od dve centralne manifestacije proslave 50 godina Doma omladine Beograda, centra kulture i obrazovanja čiji je osnivač Grad Beograd. Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta.Noć za pomoć

Godišnje, oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata. Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa su kvalitet, inovativnost, aktuelnost i dostupnost programa mladima. Najznačajniji jugoslovenski i srpski umetnici, mislioci i političari svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Domu omladine. Najvažniji svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, umetnici performansa, političari i sociolozi bili su gosti Doma omladine, u njegovoj pola veka dugoj istoriji. Neki od ključnih događaja u novijoj kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda i Srbije odigrali su se upravo u ovoj instituciji.

Muzički program festival Noć za pomoć održaće se istovremeno na dve bine: u Velikoj sali i Sali Amerikana DOB-a. Podjednako važan biće i popodnevni program, 10. juna već od 14.00, na popularnom „Zidiću“ ispred DOB-a. Posetioci programa na „Zidiću“ takođe će moći da doniraju novac. Lista učesnika i satnica festivala biće uskoro objavljeni.

Festival organizuju Dom omladine Beograda, MTV i Long Play, uz podršku Crvenog krsta Srbije. (danubeogradu.rs)

Izjave učesnika

Momčilo Bajagić Bajaga:
– Kad se ovo sve desilo došli smo na ideju da napravimo humanitarni koncert. Dom omladine Beograda je jedino mesto gde smo to mogli organizovati bez troškova i za relativno kratko vreme. Nadamo se da ćemo ovom akcijom, na kojoj će učestvovati veliki broj bendova, skupiti značajna sredstva za pomoć ugroženima od poplava.

Zoran Kostić Cane:
– Pomozimo uvek kada pomoć treba. Otvorimo srce za poplavljene. Da im iz srca damo nadu da će sve biti okej.

Zvonimir Đukić Đule:
– Saosećamo u bolu sa porodicama nastradalih, saosećamo sa svim ljudima kojima su nepogode srušile domove kako u Srbiji, tako i u BiH i Hrvatskoj. Notama i stihovima, kao i mnogo puta do sada, zajedno na okupu – budimo veru da nada postoji.