Naslovna » BG špijun » Novi Sad: Cinema City od 21. do 28. juna
Cinema City - Ping pong leto
Cinema City - Ping pong leto

Novi Sad: Cinema City od 21. do 28. juna

Međunarodni filmski festival Cinema City biće održan od 21. do 28. juna u Novom Sadu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju više od sto originalnih filmskih ostvarenja na deset gradskih lokacija, među kojima su publici omiljeni bioskopi na otvorenom. Filmove će pratiti sjajni muzički nastupi, kao i nova programska celina – Cinema City Pro – namenjena filmskim profesionalcima.

Filmovi

U okviru Cinema City Filmova kroz deset domaćih i stranih selekcija, u novosadskim bioskopima, salama i na open-air lokacijama biće prikazano više od 100 najaktuelnijih filmskih ostvarenja. Među ovogodišnjim takmičarskim selekcijama nalaze se „Nacionalna klasa“, koja će publici predstaviti nova domaća ostvarenja i uzbudljive premijere, kao i „Up to 10.000 Bucks“, selekcija filmova iz celog sveta, snimljenih budžetom manjim od 10.000 dolara, za koju je ove godine prijavljen rekordan broj filmova.

U okviru revijalnog filmskog programa, posetiocima već omiljena selekcija „360°“ donosi pregled originalnih ostvarenja nezavisne filmske scene, „Fresh Danube Films“ obećavajuće debitanske filmove mladih autora iz regiona, a „Beldocs@Cinema City“ najzapaženije dokumentarne filmove sa Beldocs festivala. Kao i prethodnih godina, Cinema City čine i sjajni muzički filmovi „Planet Rock“ selekcije, odličan izbor kratkih filmova „CC Shorts“, kao i omaži domaćim i stranim filmskim stvaraocima i kinematografijama i specijalne projekcije.

Pro

Novitet u ovogodišnjem programu predstavlja celina Cinema City Pro posvećena filmskim profesionalcima iz zemlje i regiona, koja se gradila kroz nekoliko festivalskih izdanja. Cinema City je od svojih početaka težio stvaranju jake edukativne platforme za mlade filmske stvaraoce, kao i tome da bude tačka susreta i uspostavljanja saradnje filmskih autora.

Cinema City Pro, kao sveobuhvatna platforma za kreativnu razmenu i susret profesionalaca iz filmske branše okupiće stvaraoce različitih generacija i geografskog porekla u okviru dve programske grane. Prva je „Cinema City Industry“ konferencijski program, a druga komplementaran „Cinema City Campus“, inovativna laboratorija za studente i mlade stvaraoce iz zemlje i regiona.

Muzika

Kao i prethodnih godina, Cinema City svojoj publici obećava atraktivne žurke povodom otvaranja i zatvaranja festivala i sjajan muzički program koji predstavlja celinu za sebe, a ove godine se nalazi pod nazivom Cinema City Muzika.

Dunavska festivalska mreža

Još jedan od noviteta ove godine predstavlja pokretanje Dunavske festivalske mreže koju čine Exit, Mikser i Cinema City festival koji su prepoznali potencijal kreativnih industrija da pretvore gradove u posećene turističke destinacije i pokrenu kreativnu ekonomiju grada. Kroz aktivnosti kao što su radionice, konferencije i specijalni programi za medije, ova mreža promoviše rastući potencijal festivala za razvoj turizma i pokretanje ekonomije u podunavskom regionu.

Projekat je podržala Evropska unija i Austrijska razvojna agencija ADA, a naredne aktivnosti imaće na ovogodišenjem Mikser festivalu u junu.

Cinema City - Zašto se ne igraš u paklu?

Cinema City otkriva filmove selekcije „360°“

Cinema City otkriva sadržaj jedne od najatraktivnijih i najposećenijih selekcija festivala. Selekcija „360°“ je i ove godine, u potrazi za originalnim i inovativnim filmovima nezavisne produkcije, obišla pun krug oko planete. Domaća publika imaće priliku da pogleda najaktuelnija ostvarenja iz celog sveta i filmove koji su osvojili publiku velikih svetskih festivala.

Među ostvarenjima koja ne smete propustiti nalazi se duhovita i ekscentrična priča „Seks, droga i oporezivanje“, danskog reditelja Kristofera Boe, koji je već sa svojim prvim igranim filmom nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu. Ovo ostvarenje publiku vraća u uzbudljivo doba hipi pokreta u Skandinaviji kroz veseo i kontraverzan životni put dva neobična prijatelja.

U Francuskoj je septembra 2011. u svim medijima odjeknula priča o iznenadnom nestantku slavnog pisca Mišela Uelbeka. Istraživši sve spekulacije od vanzemaljske otmice do umešanosti Al-Kaide, francuski reditelj, Gijom Niklo, kroz sjajnu komediju“ Otmica Mišela Uelbeka“ dolazi do neočekivanog razrešenja ove misterije, u koje je uključen i sam Uelbek.

Selekcija „360°“ predstaviće ove godine i jedno debitantsko ostvarenje – očaravajući film o uzbudljivoj koreografiji svakodnevnog života „Čudna mala mačka“, mladog nemačkog reditelja Ramona Curhera. Iako tek njegov prvi film, „Čudna mala mačka“ je prikazana i višestruko nagrađivana na festivalima širom sveta. Nova uzbudljiva tragikomedija kanadskog reditelja Denisa Kotea, „Vik i Flo su videle medveda“, nagrađena Srebrnim medvedom na prošlogodišnjem Berlinalu, zaintrigiraće publiku svojevrsnom mešavinom drame, film noir-a i crnog humora.

Posetioci Cinema City-a imaće priliku da pogledaju novi film jednog od najboljih japanskih reditelja današnjice, čuvenog Takašija Mike, koji je od devedesetih godina pa do danas snimio neverovatnih 90 filmova. „Doušnička pesma: tajni agent Reiđi“ je adaptacija serije mangi koja donosi priču o nespretnom policajcu Reiđiju koji ima dva životna cilja – da služi svojoj zemlji i da izgubi nevinost – koja se prepliću u ovoj akcionoj komediji punoj spekulacije, intrige i čiste zabave.

Selekcija 360° donosi domaćoj publici i najnovije ostvarenje najkontroverznijeg, višestruko nagrađivanog japanskog reditelja Siana Sona, jedinstvenog po svojevrsnom uvidu u mračnu stranu ljudske prirode i japanskog društva. Film „Zašto se ne igraš u paklu?“ je intrigantna akcija koja počinje kada jedan slučajni prolaznik biva zamenjen za filmskog reditelja i nađe se po sredi gangsterskog obračuna.

Cinema City - Ples stvarnosti

„Ping pong leto“, američkog reditelja Majkla Tulija koji je proglašen jednim od 25 novih lica nezavisnog filma na prestižnoj listi Filmmaker magazina, sa uvek sjajnom Suzan Sarandon u glavnoj ulozi, oduševiće publiku uzbudljivim filmskim spojem ping ponga, rep muzike i estetike osamdesetih. Otkrijte zašto je ovo film koji je Tuli želeo da snimi još pre 20 godina!

Nominovan za najbolji dokumentarni film na nekoliko evropskih festivala, „Abeceda“ austrijskog reditelja Ervina Vagenhofera, nateraće publiku na preispitivanje korena opšte krize savremenog doba. Vagenhofer stavlja pod znak pitanja zastarele obrasce našeg obrazovanja i upozorava da se problemi sutrašnjice ne mogu razrešiti starim idejama. Crna komedija, „Krvavo leto“, bruklinskog reditelja i pisca Onura Tukela, inteligentnim i oštrim humorom nam priča o vezama, privlačnosti i večitim besmislicama života, kroz neobičnu sudbinu koja glavnog lika stiže jedne večeri u mračnoj njujorškoj uličici.

„Ples stvarnosti“ je nedvosmisleno jedinstven autobiografski projekat legendarnog čileansko-francuskog autora Alehandra Hodorovskog, koji je prthodnih šezdeset godina sarađivao sa najvećim umetnicima svog doba. Prikazan na Filmskom festivalu u Kanu prošle godine, film je originalna rekonstrukcija potpuno neverovatnih životnih avantura autora, koja budi maštu gledalaca i pomera granice mogućeg.

Cinema City su podržali Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ostale novosti o najnovijim filmovima, selekcijama i uzbudljivim premijerama i gostima Cinema City festivala možete pratiti na cinemacity.org. (danubeogradu.rs)

loading...