Naslovna » BG servis » Pojačana pripravnost: Očekuju se obilne padavine
Krizni štab
Krizni Å¡tab

Pojačana pripravnost: Očekuju se obilne padavine

Zbog kiše teška situacija u Beogradu! Obilne padavine najavljene su i za naredna dva dana.

Vanredne vremenske prilike izazvale su poplave u većem broju beogradskih opština usled čega je došlo do poremećaja u saobraćaju, skraćene su pojedine autobuske linije, a određen broj škola prokišnjava.

Tokom dana na teritoriji grada palo je više od 55 litara kiše po kvadratnom metru, što je više od ukupnih padavina tokom jednog meseca.

Škole ne rade 15. i 16. maja

Štab za vanredne situacije grada Beograda doneo je večeras odluku, na predlog gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda Snežane Đurić, da osnovne i srednje škole na teritoriji grada Beograda ne rade u četvrtak, 15. maja, i petak, 16. maja.

Ova odluka je doneta kako bi se osigurala bezbednost dece na teritoriji grada Beograda. Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu naknadno će obavestiti škole kako će nadoknaditi časove koji se neće održati naredna dva dana.

Apel građanima

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali apelovao je na večerašnjoj sednici štaba na sve sugrađane da se pridržavaju uputstava koje na terenu izdaju nadležni organi, jer je u ovom trenutku najvažnije spasiti živote i sprečiti materijalnu štetu u što većem obimu.

– Dali smo nalog svim predsednicima opština da uspostave dvadesetčetvoročasovna dežurstva, isto važi i za predsednike mesnih zajednica i tako ćemo kontrolisati situaciju i obezbediti pravovremenu reakciju nadležnih službi. Sve gradske komunalne službe rade neprekidno, dežuraju i tokom noći i sutrašnjeg dana i svi zaposleni biće angažovani na saniranju postojećeg stanja. Teritorija Obrenovca je trenutno pod kontrolom, ali se očekuje vodeni talas iz pravca Valjeva. Teritorija Lazarevca je pod najvećim pritiskom. U Lazarevac ćemo poslati dodatne ekipe „Beograd puta“ i drugih komunalnih preduzeća kako bi pomogli da se situacija što pre dovede u normalno stanje. Tokom sutrašnjeg dana očekujemo dodatne količine padavina, tako da činimo sve napore da i u centru grada postojeći kanalizacioni sistem funkcioniše na što bolji način. Najugroženiji su podzemni prolazi, ali sadašnji tempo priliva vode nam ne ostavlja mnogo izbora već prvo moramo da pomognemo najugroženijima, a da neke lakše probleme ostavimo za kasnije – rekao je Siniša Mali.

Bez naplate parkinga

Štab za vanredne situacije grada Beograda doneo je odluku da se resursi svih komunalnih preduzeća stave u funkciju odbrane od poplava dok će redovne aktivnosti biti na minimumu. To znači da se neće vršiti naplata parkiranja u četvrtak i petak, 15. i 16. maja i da će svi kontrolori i ostali zaposleni u komunalnim preduzećima biti angažovani na sanaciji posledica od poplava.

Komunalci u punoj pripravnosti

U Starom dvoru pre podne je održan prvi vanredni sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije zbog najave da nas u naredna 72 sata u prestonici očekuju izuzetno obilne padavine. Sastanku štaba predsedavao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je naložio da sva gradska komunalna preduzeća budu u stanju pojačane pripravnosti da reaguju po potrebi.

– Pratimo situaciju u gradu, a naložio sam gradskim komunalnim preduzećima da budu u stanju pojačane pripravnosti. Najavljene su padavine od 50 litara po metru kvadratnom, tako da se posmatraju sve crne tačke koje mogu da izazovu određene probleme. Posebna pažnja se obraća na bujične tokove i kanale, te ćemo i u tom pogledu imati punu pripravnost da reagujemo trenutno ukoliko dođe do problema – izjavio je posle sastanka gradonačelnik. On je apelovao na lokalne samouprave da sa svojim preduzećima izvrše kontrolu bujičnih tokova i kanalske mreže na svojoj teritoriji.

Po podacima Operativnog centra neće biti značajnijeg povećanja vodostaja Dunava i Save, a očekuje se povećanje vodostaja Kolubare.

Direktor „Beokoma“ Darko Glavaš precizirao je da je danas u gradu došlo do manjih problema izazvanih obilnim padavinama, koji se rešavaju.

– Jutros je bilo manjih problema na tramvajskim linijama, u Rakovici, kod IMR-a, na Autokomandi i kod Vukovog spomenika, ali sve linije su vrlo brzo vraćene u redovno stanje, dok se nekoliko linija kretalo alternativnim trasama. Po ranijm iskustvima možemo očekivati probleme na teritoriji opštine Zemun, u naselju Altina i na teritoriji opštine Palilula, u Borči i Kotežu, ali naravno da ćemo zajedno sa JVP „Beogradvode“ i Vatrogasno-spasilačkom brigadom MUP-a reagovati. Takođe se očekuje pojačan rad JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ kojem se nalaže da oformi izviđačke timove koji će obilaziti teren i konstatovati potencijalna kritična mesta kako bi se brže reagovalo. JKP „Gradska čistoća“ će takođe biti u stanju pojačane pripravnosti, kao i JKP „Zelenilo – Beograd“ – precizirao je Glavaš i dodao da kako se akumulacije budu punile, može se dogoditi da se pojave problemi sa površinskim vodama.

Nivo Save i Dunava neće preći redovan nivo odbrane od poplava, a na kanalskoj mreži i bujičnim tokovima očekuju se sporadični slučajevi koji će biti sanirani po prijemu informacije.

„Jezera“ po ulicama

Jaka kiša koja neprestano pada od prošle noći, izazvala je probleme u mnogim delovima grada – poplavljene su ulice, izmenjene pojedine linije javnog prevoza, a dan su obeležile i velike gužve u saobraćaju. Novinari Studija B javljaju da najviše problema ima u naselju Braća Jerković, Medaković i u Zemunu.

Ispod Dušanovačkog mosta, u smeru ka Nišu, formiralo se jezero, pa je saobraćaj delimično u prekidu. Na Autokomandi u „jezeru“ se zaglavio gradski autobus, ali i nekoliko građana koji su vozilima pokušali da prođu kroz vodu.

U naselju Veljko Vlahović napravljena su „mala jezera“, tako da u nekim delovima ne mogu da prođu ni automobili ni pešaci.

Saobraćaj je povremeno bio pojačan i usporen i na Zrenjaninskom putu, Pančevačkom mostu i Smederevskom putu, u delu od Mokrog Luga u pravcu prema centru Beograda, kao i na Lazarevačkom drumu, Savskoj i Ibarskoj magistrali i Obrenovačkom putu.

Ugrožen Obrenovac i Grocka

Na teritoriji cele opštine Grocka proglašeno je vanredno stanje a u najugroženijim naseljima gročanske opštine pripadnici jedinica za vanredne situacije su sve vreme na terenu.

Usled velikih i obilnih padavina i porasta nivoa reka Peštan, Kolubara i Sava, danas je proglašena vanredna odbrana od poplava na teritoriji opštine Obrenovac. Oko 17.00 počela je evakuacija stanovništva iz poplavom ugroženog područja Baričke reke, dela Male Moštanice i Mislođina. (Beoinfo / Studio B)