Naslovna » BG servis » Spasovdan: Slava grada Beograda, 29. maja

Spasovdan: Slava grada Beograda, 29. maja

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, u četvrtak, 29. maja, biće obeleža slava grada Beograda – Vaznesenje gospodnje, poznatija u narodu kao Spasovdan.

Domaćin slave Bratislav Petković zahvalio je na ukazanom poverenju i pozvao Beograđane da u što većem broju uzmu učešće u svečanoj litiji, jer će ona ove godine imati posebnu dimenziju, s obzirom na poplave koje su nas zadesile. On je istakao da je posle poplava i nesreće koja nas je zadesila bitno da pokažemo ljubav, solidarnost, dobročinstvo i jedinstvo, kako bi obnova bila što brža.

Apelu da se Beograđani pridruže litiji u 11.30 pridružio se i jerej Arsenije Arsenijević, kako bi molitva za sve postradale od poplava bila jača i potpunija.

– Naš narod je tokom ovih poplava pokazao svest da u teškim trenucima treba da se ujedinimo. Spasovdanska litija najstarija je kulturna tradicija Beograda, koju je ustanovio despot Stefan Lazarević 1403. godine.

On je istakao da će litiju predvoditi njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koga će pratiti veliki broj sveštenika, vojnih lica, pripadnika policije i folklornih grupa, dok je posebna čast ukazana horu Obrenovačke crkve, koji će učestvovati u liturgiji (sa početkom u 9.00) sa horom Vaznesenjske crke.

Na čelu Spasovdanske litije će se, pored tradicionalnih barjaka i Jerusalimskog krsta, nalaziti krst – poklon srpskom narodu iz „svete zemlje“, koji je prethodno bio sa narodom na bedemima u Šapcu, kada se taj grad branio od poplava, istakao je Arsenijević.

Vaznesenje gospodnje – Spasovdan je veliki hrišćanski praznik kome su mnoge srpske crkve posvećene. Na taj dan su u našoj istoriji donete mnoge važne odluke i objavljivani značajni dokumenti, poput Dušanovog zakonika.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu. Spada u pokretne praznike, praznuje se uvek u četvrtak, četrdeset dana posle Uskrsa, a deset dana pre Duhova. (Beoinfo)

Organizacija saobraćaja

Tokom litije, koja se održava u čast krsne slave grada, Vaznesenja Hristovog, u četvrtak, 29. maja, na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja. Od 11.00 do 14.00, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj pojedine deonice, i kako litija bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Trasa litije je sledeća: Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog vaznesenja) – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Kralja Milana – Terazije (zaustavljanje pet do deset minuta ispred hotela „Moskva“) – Kneza Mihaila – Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve) – Kneza Sime Markovića –Pop Lukina – Brankova – Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) – Dobrinjska.

Tog dana, od 10.00 do 15.00, svi privremeni montažni objekti koji ometaju trasu litije biće uklonjeni (pokretni prodajni objekti i bašte otvorenog tipa).

Mole se sugrađani da od 11.00 do 14.00, zbog održavanja litije, ne parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša, kao i u Dobrinjskoj, na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata jer će ih ukloniti ekipe JKP „Parking servis“. (Beoinfo)

loading...