Naslovna » Izlasci » Izložbe » 19. Zemunski salon karikature
19. Zemunski salon karikature - Corax
19. Zemunski salon karikature - Corax, 3. nagrada

19. Zemunski salon karikature

Po devetnaesti put Zemunski salon karikature održava se u… Zemunu, a završna manifestacija, tj. svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada biće upriličena u petak, 6. juna od 19.00, u galeriji „Stara kapetanija“

Ovogodišnji Zemunski salon karikature pod nazivom „Mir je bolji“ posvećen je stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, a tema je bila antiratna karikatura. Radove je poslalo 108 eminentnih karikaturista iz 71 države sa svih kontinenata.

Održano je i više edukacija učenika osnovnih škola u crtanju karikatura i o ratu kao globalnom zlu, a poseban žiri selektovao je 12 najboljih dečjih radova za izložbu i za katalog. Poseban segment izložbe predstavlja 60 autentičnih karikatura iz vremena Prvog svetskog rata, koje oslikavaju tadašnju ratnu propagandu na obe zaraćene strane.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Nagrade za najbolje radove po mišljenju stručnog žirija osvojili su: prvu – Leks Drevinski (Nemačka), drugu – Marilena Nardi (Italija) i treću – Predrag Koraksić Corax (Srbija), a specijalne nagrade su pripale Aleksandru Šmidu (Belorusija) i Luki Lagatoru (Crna Gora). Za najbolji dečji rad proglašena je karikatura Nine Prodanović. Dobitnici prve tri nagrade biće prisutni na otvaranju, kada će im biti i uručne nagrade. (danubeogradu.rs)

19. Zemunski salon karikature - Lex Drewinski
19. Zemunski salon karikature – Lex Drewinski, I nagrada
19. Zemunski salon karikature - Marilena Nardi
19. Zemunski salon karikature – Marilena Nardi, II nagrada

loading...