Naslovna » Izlasci » Festivali » 43. Sofest od 1. jula u Sopotu
Sofest 2014
Sofest 2014

43. Sofest od 1. jula u Sopotu

Od 1. do 5. jula u Sopotu će biti održan 43. Filmski festival – Sofest čiji će revijalni deo biti posvećen 150. godišnjici rođenja Branislava Nušića.

Festival će otvoriti Mirjana Karanović i Branislav Lečić česti protagonisti Nušićevih likova u pozorištima. Biće prikazane četiri filmske verzije Nušićevih komedija – „Sumnjivo lice„, „Dr„, „Narodni poslanik“ i „Masmediologija na Balkanu„.

Prvi film koji će biti prikazan u takmičarskom programu je „Vojna akademija 2“ reditelja Dejana Zečevića. Za najbolji film Sofest-a takmičiće se i „Mamula“ Milana Todorovića, „Odumiranje“ Miloša Pušića, „Gde je Nađa“ grupe autora, „Kad ljubav zakasni“ Ivana Stefanovića, kao i film koji zatvara festival, „Top je bio vreo“ Slobodana Skerlića.

Projekcijom filma Živorada Mitrovića „Marš na Drinu“ i izložbom „Porodična sećanja na Veliki rat„, biće obeležena 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata. Na pomenutoj izložbi u sredu, 2. jula, biće predstavljeni lični predmeti učesnika Prvog svetskog rata iz privatnih zbirki sopotskih porodica.

Na programu za najmlađe su u jutarnjim časovima i dečji filmovi „Legenda o Sarili„, „Mala velika panda“ i „Amazonija„.

Nagrade 43. Sofest-a biće dodeljene za deset kategorija: produkciji najboljeg filma, za najbolju režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku, montažu kao i za najbolji film po odluci Žirija publike.

Žiri će i na ovogodišnjem Festivalu imati tri člana: Nikolina Jelisavac – glumica (Banja Luka) i Miroslav Momčilović – reditelj (Beograd), dok se potvrda za trećeg člana još čeka.

Na otvaranju festivala u utorak, 1. jula, biće organizovan tradicionalni defile autora i glumaca, zatim nastupaju sekstet Jovana Maljokovića i kulturno-umetničko društvo „Kosmaj„. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.