Naslovna » Izlasci » Shopping » AMD Kaveri – profi desktop mašina!
AMD

AMD Kaveri – profi desktop mašina!

Nova generacija AMD procesora pokazuje da AMD nudi najviše performansi po uloženom dinaru. Testirali smo mašinu baziranu na njihovom novom najbržem “Kaveri” APU-u.

Mašina koju smo iz kancelarije kompanije AMD dobili na test predstavlja odličan primer tihog, modernog i brzog sistema koji krasi napredna arhitektura, ali i ogroman potencijal za dalja proširivanja i unapređenja, kako mogućnosti, tako i performansi.

Bazirana na trećoj reviziji AMD-ove Bulldozer CPU arhitekture, koja osim blagih poboljšanja unutar interne arhitekture, podrazumeva i prelazak sa 32-nm u 28-nm litografiju. Tu je i novo procesorsko podnožje (FM2+), dok je, naravno i grafička komponenta unapređena.

Grafički čip je ponovo bazirana na poznatoj GCN arhitekturi, uz softversku podršku za Mantle koji predstavlja direktan most između grafičke aplikacije i grafičkog procesora, čime se zaobilaze Windows API (Direct3D), tradicionalni grafički drajver i kompajler, a time i podižu performanse.Promo

Ovo je jedini način da se GPU iskoristi uz stoprocentnu efektivnost, jer čitav računar funkcioniše više kao igračka konzola, a s obzirom na to da se najveći broj igara razvija za Xbox One i PlayStation 4, u kojima se nalazi AMD-ov APU i Radeon grafički akceleratori iz R7 260X klase, jasno je da je mašina koju smo dobili na test, idealna platforma za manje ozbiljne, ali i odlična podloga za one ozbiljnije igrače. 3D igre su danas najzahtevniji softver, pa je odavno poznato da će mašina koja može da se izbori sa najnovijim naslovima, prosto “gutati” standardne aplikacije i softverske pakete.

Kaveri APU koji smo testirali je upravo bio najjači SKU sa oznakom A10-7850K. Sufiks “K” u oznaci sugeriše na činjenicu da je procesoru otključan i množilac, pa su i overclocking mogućnosti veće. Ovaj APU ima četiri CPU jezgra i osam grafičkih, a oni dele istu memoriju kako na nivou procesorskog “keša” trećeg stepena, tako i kada je u pitanju sistemska (DDR3) memorija, te daleko brže komuniciraju nego što je to slučaj kod starije i više tradicionalne “PC” arhitekture.

Sistem sa AMD APU-om je u tom smislu sličniji po performansama daleko efikasnijim modernim igračkim konzolama, ali uz fleksibilnost i proširivost koju nude desktop računari na kakve smo navikli. Ovaj način komunikacije i zajedničke upotrebe memorije, AMD naziva hUMA (heterogeneous Uniform Memory Access), dok se čitava APU arhitektura objedinjuje skraćenicom HSA (heterogeneous system architecture).

AMD-ov GlobalFoundries izrađuje nove A10 i A8 “procesore” u 28-nm. APU čini čak 2.41 milijarde osnovnih poluprovodnika, a njegova površina je 245 kvadratnih milimetara. Iako postoje modeli čija je potrošnja (TDP) 45 i 65W, najjači AMD A10-7xxxK procesori mogu maksimalno da “povuku” do 95W. Kada govorimo o najjačem A10-7850K primerku, početna frekvencija iznosi 3.7 GHz, dok je Turbo “klok” 4.0 GHz. Grafički čip radi na 720 MHz, dok je efektivni takt DDR3 memorije 2133 MHz. Radeon GPU kod najjačeg modela APU-a ima 512 shader jedinica, dok je njihov broj kod slabijih A10-7700K i A8-7600 primeraka 384.

Nove matične ploče sa FM2+ podnožjem bazirane su na A88X i A78 čipsetima, a ASUS je bio najbrži i upravo je njihova sjajna A88X Pro ploča bila osnova unutar mašine koju smo testirali. Sasvim dovoljnih 8 GB radne memorije stiže u vidu AMD Radeon DDR3-2400 modula, i predstavlja osnovu ispod koje ne bi trebalo ići.

Pošto je RAM memorija trenutno prilično jeftina, lako i bezbolno se može nadograditi na 16 GB ili više, ako se koristi softver u kome se radi na ogromnim fajlovima. AMD i Samsung su napravili posebnu saradnju kako bi se iz sistema izvukle još bolje performanse storage podsistema, pa tako sistem u okviru Magician upravljačkih programa aktivira RAPID mod, koji obezbeđuje impresivne rezultate kada govorimo o brzini čitanja i upisa podataka u fajl sistem.

AMD

Sa novom AMD Kaveri arhitekturom smo se upoznali uz mašinu koja je stigla spakovana u sjajno kućište srednje klase – odlični CoolerMaster Silencio 551. Mašina radi potpuno bešumno zahvaljujući vodenom hlađenju za procesor, koje je zatvorenog tipa (CoolerMaster Seidon 120XL) i koje odlično radi posao.

Dodatna grafika nije instalirana, a AMD preporučuje igračima da u sistem ubace neki od Radeon R7 ili R9 3D video i grafičkih akceleratora poslednje generacije. Kada su performanse u pitanju, najbrži A10 Kaveri je u CPU testovima i u praksi u rangu sa četvorojezgarnim Core i5 procesorima srednje klase koji pripadaju aktuelnoj Haswell generaciji, ali koštaju u proseku do 50 evra više.

Osim toga, performanse grafičkog podsistema nisu baš uporedive, jer je AMD ovde u prednosti – tek najjači i dosta skuplji Core i7 procesori sa Iris Pro grafičkim akceleratorom mogu da pariraju onome što nudi GPU unutar AMD A10-7850K APU-a.

Vidljiva poboljšanja

Ako govorimo o performansama u igrama, naslovi kao što su Battlefield 4, Bioshock Infinite ili Tomb Raider, igrive su uz maksimalan nivo detalja do rezolucija 1280 x 720, dok zahtevniji naslovi kakvi su Crysis 3 i novi Watch Dogs jednostavno traže odvojen grafički akcelerator. I tada se performanse mogu podići dodavanjem još jednog Radeon R7 260X modela u sistem, što će osigurati i igranje pomenutih zahtevnih naslova do 720p, ali bez uključenih antialiasing filtera. Za više rezolucije, odnosno na većim monitorima, potrebno je izdvojiti još novca i to za neki Radeon iz R9 serije.

Ovi akceleratori su znatno brži od R7 serije, pa u njima sve pomenute igre bez problema rade i u Full HD rezoluciji uz osmostruko umekšavanje ivica (AA). Kako najjači Radeoni troše i do dva puta više nego čitav sistem koji smo do sada opisali, AMD je u test mašinu instalirao moćno Antec napajanje od 750W, koje će biti dovoljno i za najbrži i struje najžedniji Radeon R9 akcelerator.

Poboljšanja su vidljiva na svakom koraku, pa je mašina spremna za ozbiljan rad i umereno igranje, a njena cena nije previsoka, iako se u sistemu nalazi i skupi SSD, ali i vodeno hlađenje čija cena takođe nije zanemarljiva. Ovako konfigurisan sistem predstavlja odličnu podlogu za “apgrejd”, te prostom instalacijom Radeon R9 akceleratora možete dobiti gaming mašinu na kojoj će vam svako zavideti.

AMD A10-7850K APU i odgovarajuća matična ploča, kao podloga za sistem koji će dugo zadržati svoju aktuelnost i biti nadogradiv bar nekoliko godina bez potrebe za promenom matične ploče, preporučujemo svim našim čitaocima!

Cena (sa PDV-om): 89.990 dinara
Kontakt: Alti, www.alti.rs

loading...