Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Arboretum Šumarskog fakulteta: Uređenje park-zone
Arboretum Šumarskog fakulteta

Arboretum Šumarskog fakulteta: Uređenje park-zone

Jedna od najlepših prirodnih oaza u gradu, Arboretum Šumarskog fakulteta, uskoro će dobiti novi izgled jer je započeto uređenje njene park-zone.

Zahvaljujući velikoj volonterskoj akciji, ova izuzetno vredna botanička zbirka drveća koje raste na teritoriji Srbije, ali i drvenastih vrsta sa drugih prostora, postala je bogatija i za prirodni lavirint, a revitalizovani su i drugi delovi ovog dragocenog zelenog prostora u Beogradu. Zeleni lavirint formiran je sa više od 400 sadnica doguvečnog šimšira (Buxus sempervirens).

Arboretum Šumarskog fakulteta smešten je na severozapadnim padinama Košutnjaka i u njegovoj zbirci raste više od 300 drvenastih i žbunastih vrsta i unutarvrsnih taksona, predstavljenih sa 1.800 primeraka. Ovu ambijentalnu celinu, uz očuvanje autohtonih i alohtonih dendro vrsta, odlikuje izuzetna pejzažno-arhitektonska vrednost i niz specifičnih namena.

Arboretum je, kao zaštićeno dobro Beograda, ujedno i „zelena učionica“ na otvorenom, naučno-istraživački i edukativni centar, mesto na kome se uspešno odvija hortikulturna terapija i inkluzivno obrazovanje, te tako podstiču pozitivna iskustva učenja osoba sa posebnim potrebama, ali, Arboretum je i neotkrivena urbana oaza, dostupna građanima.

Jedna od najprivlačnijih lokacija unutar Arboretuma je park-zona sa koje se pogled pruža na Novi Beograd i uže gradsko jezgro, a velika volonterska akcija organizovana je upravo sa ciljem njenog daljeg uređenja. Zahvaljujući još jednoj uspešno realizovanoj inicijativi koja razvija kulturu volonterskog rada i ekološke svesti, više od stotinu volontera radi na poslovima postavljanja lavirinta, sadnje i pejzažnog uređenja prostora ove jedinstvene urbane oaze. (danubeogradu.rs)