Naslovna » Turizam » Bajskultura – biciklom kroz istoriju Novog Beograda
Bajskultura
Bajskultura

Bajskultura – biciklom kroz istoriju Novog Beograda

Obilazak Novog Beograda biciklom, tj. program Bajskultura od 18. juna organizuju Muzej istorije Jugoslavije i I Bike Belgrade.

Biciklističke ture od Ušća do Studentskog grada uz priče o gradu na levoj obali Save održavaće se svake srede i subote od 17.00 do kraja oktobra. Sredom će trosatne ture biti besplatne a subotom cena je 1.000 dinara.

Prijavljivanje se vrši preko sajta www.bajskultura.rs a informacije se mogu dobiti e-mail-om (bajskultura@mij.rs) ili telefonom (011/2660-015). Mesto okupljanja učesnika je ispred KC Grad (Braće Krsmanović 4), a bicikli su obezbeđeni.

Bajskultura - mapaProjekat Muzeja istorije Jugoslavije Bajskultura – Dva kruga kroz istoriju Novog Beograda je biciklistička ruta namenjena prvenstveno Beograđanima, ali i njihovim gostima i turistima. Na nesvakidašnji i zabavan način učesnici su u prilici da se upoznaju sa nasleđem Novog Beograda, koji je gotovo u potpunosti izgrađen u vreme socijalizma. U neformalnom razgovoru sa kustosima, svaki učesnik može da učestvuje u diskusiji o zajedničkoj prošlosti i njenoj interpretaciji.

Bajskultura aktivira kulturne resurse grada i nudi građanima da aktivno i kreativno provedu slobodno vreme. Projekat Bajskultura je kombinovana akcija zaštite kulturnog nasleđa i životne sredine u kontekstu održivog razvoja, nastao u želji da ukaže na doprinos koji svaki pojedinac može da pruži.

Tokom vožnje imaćete priliku da čujete interesantne priče o tome kako je bio zamišljen novi grad na levoj obali Save i ko ga je gradio. Zbog čega je Novi Beograd bio tako važan simbolički centar nove države? Kako se zajedno sa pretvaranjem močvarnog tla u urbano naselje, menjao lik i svest graditelja? Kako su rešavani građevinski izazovi i problemi na terenu? Šta povezuje zajednice bivših akcijaša koji se organizuju i okupljaju i danas?

Vožnja počinje ispod Brankovog mosta i obuhvata obilazak objekata koji su bili planirani u I fazi izgradnje Novog Beograda (CK, SIV, Hotel Jugoslavija, Paviljoni, Studentski grad), kao i obeležja koja nose sećanje na Omladinske radne akcije na Novom Beogradu. (danubeogradu.rs)

loading...