Naslovna » BG špijun » Bašta fest 2014, od 3. do 6. jula
Bašta fest 2014
Bašta fest 2014

Bašta fest 2014, od 3. do 6. jula

Međunarodni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti – Bašta fest 2014 – biće održan od 3. do 6. jula po prvi put.

Festival ima za cilj decentralizaciju kulture, kao i širenje filmske svesti, pogotovo među mladima, u manjim sredinama, gde ovakvih događaja skoro da i nema.

Svi kratki filmovi su deo takmičarskog programa u okviru selekcije filmskog reditelja Ognjena Glavonića. Izabrano je 26 filmova iz trinaest zemalja, među kojima i jedanaest filmova iz naše zemlje.

Žiri prvog Bašta festa čine Miloš Miša Radivojević – filmski i televizijski reditelj, Mladen Đorđević – filmski i televizijski reditelj i Hristina Popović – glumica. Nagrade se dodeljuju za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i za najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Takođe, Žiri mladih, sastavljen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

Film, priroda i dobra zabava

Festival predstavlja specifičan spoj filma, prirode i dobre zabave, samim tim sve programske celine odvijaju se na otvorenom: projekcije takmičarskog programa u parku „Borići“, žurke i koncerti na obali reke Drine na plaži Rača (pored Bašta kampa) i izleti za učesnike festivala na najatraktivnije lokacije ovog predela. Pripremljen je raznovrstan muzički program, kombinacija DJ setova i live svirki: DJ Rahmanee, VIS Limunada, DJ sastav Neodoljiv&Neumoljiv, bend Nezvanična verzija, Darkwood Dub, DJ Ana Nikolić.

Bašta fest je obogaćen i interaktivnim radionicama koje se bave odnosom između reditelja i glumca, traganjem za pravom podelom i načinima kako ovaj odnos može da se razvija. To je tema o kojoj se ne govori mnogo, pogotovo kada je u pitanju kratki film i glumačka ostvarenja u njemu.

Osim toga, za srednjoškolce Bajine Bašte biće organizovana radionica „Remake“, čiji je koordinator Darinka Mihajlović, kostimografkinja. Po ugledu na izabrani film, njihov zadatak biće da izrade replike kostima od raznovrsnih materijala. Izložba ovih radova otvara se 3. jula kad i festival.

Gosti festivala biće članovi ekipa takmičarskih filmova, kao i drugi mladi, ali i afirmisani filmski autori.

Sve detaljnije informacije na www.bastafest.com. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.