Naslovna » BG servis » Beograd na vodi: Srbija postaje centar regiona
Beograd na vodi (ilustracija: belgradewaterfront.com)
Beograd na vodi (ilustracija: belgradewaterfront.com)

Beograd na vodi: Srbija postaje centar regiona

Danas je predstavljen Master plan projekta „Beograd na vodi“ a kao najvažniji deo projekta istaknuta je Beogradska kula koja će biti izgrađena do kraja 2016. godine.

Od ponedeljka, 30. juna, biće omogućen obilazak renovirane zgrade Beogradske zadruge u kojoj se nalazi maketa projekta „Beograd na vodi“ i planovi Vlade Srbije koji se odnose na dinamiku gradnje.

Najavljeno je da će na proleće sledeće godine početi gradnja šoping mola, a u toku je rad na usaglašavanju svih urbanističkih zahteva i propisa. Pored Beogradskog tornja i šoping mola, u prvoj fazi će biti izgrađena i dva hotela i nekoliko stambenih i poslovnih zgrada. I realizaciju ovog projekta biće uključeni domaći izvođači i dobavljači, u cilju doprinosa lokalnoj ekonomiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „Beograd na vodi“ biti završen u rekordnom roku, „koji će predstavljati rekord u brzini izgradnje, čak i u UAE“ i dodao:

– Beograđani će pre kraja 2016. godine moći da se dive ovoj velikoj kuli i prostoru oko nje, mostovima i mestima sa restoranima i kafićima, a Beograd će izgradnjom ovog mesta postati najbolja turistička destinacija.

Investitor i direktor kompanije „Eagles Hills“ Mohamed Alabar pomenuo je da će se „Beograd na vodi“ graditi modernom tehnologijom, „uz očuvanje duha Beograda“.

– Vrednost celokupne investicije iznosiće 3,1 milijardu dolara, a do potpunog završetka radova taj iznos će možda dostići i četiri milijarde evra. Na kraju, očekujem rast turističke i poslovne aktivnosti koja će proisteći iz ovog projekta, kao i da glavni grad Srbije postane centar regiona. Ovde nije reč o pukom građevinskom projektu, već o procesu menjanja života ljudi i čitavog jednog grada. Važno je da se sačuvaju lokalno okruženje, tradicija, arhitektura i duh Beograda, pri čemu će projekat počivati na modernizmu, koji će biti uklopljen u širu ambijentalnu celinu – rekao je Alabar.

„Beograd na vodi“, kako je precizirao, biće kombinacija poslovnih prostora, stanova, hotela, centralnog parka, obale, transportnog sistema, parkinga, obrazovnih institucija i svega ostalog što je potrebno za život stanovnika moderne metropole.

Slavimo Beograd

Arapski investitor finansirao je i rekonstrukciju Beogradske zadruge, spomenika kulture sagrađenog pre više od sto godina, u kojem je danas postavljena velika maketa projekta „Beograd na vodi“.

Na obnovi Beogradske zadruge radilo je 300 radnika iz Srbije, uz napomenu da su radovi koštali znatno više od 2,5 miliona dolara, koliko je bilo planirano.

Zgrada Beogradske zadruge biće otvorena za sve građane, koji će moći da saznaju detalje u vezi sa projektom „Beograd na vodi“, koji je svetsku premijeru imao pre tri meseca, na međunarodnom sajmu nekretnina u Kanu, a Master plan je predstavljen i u Dubaiju.

Uoči svečanog otvaranja, ispred Železničke stanice u Beogradu postavljen je veliki reklamni pano na kojem je prikazan „Beograd na vodi“, uz poruku „Slavimo Beograd“.

Kompanija „Eagle Hills“ će na desnoj obali Save izgraditi više od dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora. Očekuje se da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni, odnosno u februaru ili martu 2015. godine.

Nosilac posla na projektu uređenja savskog priobalja, od Brankovog mosta do kompleksa Beogradskog sajma, u ime Vlade Srbije biće Društvo sa ograničenom odgovornošću „Beograd na vodi“, koje je osnovano juče. (danubeogradu.rs)