Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Bizarrte: Mačka kao solista na klaviru u Kolarcu
Mačka svira klavir
Mačka svira klavir

Bizarrte: Mačka kao solista na klaviru u Kolarcu

Beogradska filharmonija je odabrala najekstravagantnija dela za kraj ciklusa Bizarrte, koji zatvara 6. juna (Kolarac, 20.00). Mačka u ulozi soliste na klaviru, zvuci uličnih sirena, pucnji iz pištolja, vo na krovu – „bizarno“ su finale ciklusa, koje predvodi dirigent Miša Damev. LP duo, poznat po istraživačkom duhu, deo je ovog neobičnog koncerta.

Specifičan smisao za humor karakterističan je za sva dela na programu. Publika će imati jedinstvenu priliku da upozna mačku Noru, kao solistu na klaviru, u kompoziciji „Catcerto“, Piječaitisa. Satijeva „Parada“ je obogaćena „mašinama za pravljenje buke“, odnosno specijalnim efektima – točkom za lutriju, pištoljem, pisaćom mašinom, parobrodskom sirenom. Muzika za balet „Vo na krovu“ Mijoa priziva zvuk karnevala, a Pulankove „Košute“ obrađuju temu raskalašne zabave.

– Repertoar koji ću izvesti sa Beogradskom filharmonijom je izuzetno hrabar i malo orkestara se odlučuje na ovakav izbor. Fantastična, a izvođački zahtevna dela, većinom reprezentuju doba između dva rata kada se na preživljene strahote odgovaralo humorom. Filharmonija ostavlja utisak radoznalog orkestra, što je je jedan od najvažnijih kvaliteta za svakog umetnika – rekao je dirigent Miša Damev, posle probe sa našim orkestrom.

U svom prvom nastupu sa Filharmonijom, LP duo – pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, otkriće neobične muzičke realnosti u virtuoznom Pulankovom „Koncertu za dva klavira i orkestar“. Konstantno osciliranje između ozbiljnog i trivijalnog, lepote i humora obeležiće ovaj koncert Beogradske filharmonije. Publika će utoliti svoju muzičku radoznalost u susretu sa nadrealnim protagonistima iz kompozicija sa repertoara.

Ciklus Bizarrte nastavlja se izazovima u pomeranju granica klasične muzike. U sledećoj sezoni pod nazivom „Optimizam kao dijagnoza“, ljubitelji ovog ciklusa mogu da očekuju, isključivo, neočekivano. (danubeogradu.rs)