Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Dom omladine Beograda obeležava 50 godina postojanja
Kornelije Kovač (foto: Stanislav Milojković)
Kornelije Kovač (foto: Stanislav Milojković)

Dom omladine Beograda obeležava 50 godina postojanja

Sekretarijat Gradskog komiteta Saveza omladine Beograda je 29. juna 1964. godine osnovao Dom omladine Beograda.

To je bio „Dan odluke“, a Dom omladine Beograda nastao je kao samostalna ustanova, sa sedištem u sadašnjoj zgradi u Makedonskoj 22. Osnovan je sa zadatkom „da zadovoljava potrebe omladine Beograda u kulturnom, zabavnom i društveno-političkom životu“.

Prvi upravnik je bio Branislav Urošević, dok je upravnik Doma omladine Beograda u izgradnji bio Ivan Stambolić. Upravljačku ulogu imao je i Savet sačinjen od „izabranih članova Gradskog komiteta Saveza omladine Beograda“.DOB - logo 50 godina

Ovaj jubilej, „Dan odluke“, 50 godina od osnivanja, biće obeležen sa tri koncerta koja predstavljaju različita muzička lica Doma omladine Beograda kroz istoriju.

Kornelije Kovač

Jedan od naših najvažnijih autora u oblasti popularne muzike, Kornelije Bata Kovač, pripremio je poseban retrospektivni program, koji će obuhvatiti celu njegovu karijeru, ali će biti i svojevrstan omaž aktivnostima i značaju Doma omladine Beograda u prvih pola veka postojanja. U subotu, 29. juna od 20.00, u Velikoj sali DOB-a sa slobodnim ulazom, publiku očekuje izuzetna prilika da prisustvuje rekapitulaciji jednog od velikih poglavlja domaće scene, sa nebrojeno poznatih melodija koje su ispisale ovdašnju istoriju.

Program pod nazivom „53 godine u muzici Kornelija Kovača“ biće prilika da se osvrnemo na stvaralaštvo ovog izuzetnog muzičara kroz njegov autorski rad u pop, rok, etno, džez i klasičnoj muzici.

Pored Kovača, kao domaćina ove večeri „supersonične muzičke komunikacije“, u okviru programa će nastupiti i niz specijalnih gostiju – glumci Branka Pujić i Branko Platiša; vokalni solisti: Dušan Svilar, Saša Vasić, Aleksandra Kovač, Tanja Banjanin, Dejan Najdanović, Aleksandra Janković i Dejan Cukić, te muzičari: Dušan Bezuha, Kristijan Mlačak i Ešref Džanefendić.

Demo masters – tribjut bendovi

Na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine, na popularnoj letnjoj sceni na „Zidiću“, 29. juna svečano se završava takmičenje neafirmisanih bendova Demo masters, koncertom tribjut bendova.

Od 19.00 nastupiće najbolji mladi bendovi koji sviraju obrade i u veselom raspoloženju, uz mnoštvo hitova koje svi volimo, eksplozivno zaokružiti sedmomesečni ciklus predstavljanja mladih muzičara i novih talenata, pokrenut krajem 2013. godine kao prva i veoma posebna najava obeležavanja 50 godina Doma omladine Beograda.

SevdahBaby Live

SevdahBaby Live su najbolji predstavnici nove beogradske pop-dens škole, a njihov promotivni koncert 29. juna u Domu omladine Beograda, kojim predstavljaju svoj album „Sega Mega Ti i Ja“ obeležava novi fazu u razvoju domaće scene – jedan mogući pogled u njenu budućnost.

Koncert je zakazan za 21.00 u sali Amerikana, cena ulaznice je 500 dinara, a deo prihoda od prodaje biće uplaćen za žrtve poplava u Srbiji. Dom omladine Beograda poklonio je 50 ulaznica za ovaj koncert volonterima Kancelarije za mlade u Obrenovcu. (danubeogradu.rs)

loading...