Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival ČitamЧиташ na Kosančićevom vencu
Festival ČitamЧиташ

Festival ČitamЧиташ na Kosančićevom vencu

Drugi Festival knjige ČitamЧиташ biće održan 21. i 22. juna (14.00-22.00) na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Festival će otvoriti srpski književnik i slikar Mileta Prodanović.

Centralna aktivnost festivala ČitamЧиташ je trampa polovnih, pročitanih knjiga, a posetioce očekuju brojne aktivnosti i radionice koje u fokusu imaju knjigu.

U okviru muzičkog programa na festivalu će nastupati Jesenji orkestar, Duo iz benda Lisabon, bend Ivica, hor i orkestar Horkestar, gudački kvartet Feliks Art i najmlađi učenici muzičkih škola. U toku večeri grupa Poezin izvodiće slam poeziju, umetnički, poetski izraz koji se usmeno izvodi na slobodnoj, otvorenoj sceni u vidu takmičenja.

Na festivalu će biti izložene fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu knjiga, a pobednici konkursa biće proglašeni na zatvaranju. Mladi pisci iz Blacksheep magazina čitaće svoje radove, a posetioci će imati priliku i da vide najbolje stihove nastale ređanjem naslova knjiga.

Za najmlađe posetioce biće organizovane radionice „Zavirite u čudesni svet Malog princa“ i radionica „Cvrčak i mrav“ u okviru koje će mališani imati priliku da prave knjige od različitih materijala i ilustruju omiljene bajke.

Tokom radionice „Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti“ ličnosti iz oblasti kulture posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. U okviru festivala biće izložen i deo postavke Muzeja knjige i putovanja iz Beograda. Nastupiće i organizacija Argh! čiji će članovi čitati pesme ili kraće prozne oblike.

Festival ČitamЧиташ za cilj ima čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održavana mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

Organizatorke festivala su studentkinje istorije umetnosti Tanja Đođević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Mirjana Jemović, diplomirana istoričarka umetnosti.

Festival se realizuje u okviru delovanja nevladinog, neprofitnog, nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Narodne biblioteke Srbije. (danubeogradu.rs)