Naslovna » Izlasci » Film » Film „Moj zanat“ o Arsenu Dediću u bioskopima od 19. juna
Moj zanat

Film „Moj zanat“ o Arsenu Dediću u bioskopima od 19. juna

Film Mladena Matičevića „Moj zanat“, o životu i radu hrvatskog kantautora Arsena Dedića, privukao je mnogobrojnu publiku na nedavno završenom Beldocs festivalu, koja je tada ovacijama pozdravila ovog poznatog pesnika, muzičara i umetnika i kompletnu ekipu.

Posle spektakularne beogradske premijere u punoj dvorani Sava centra „Moj zanat“ će se od 19. juna prikazivati i u domaćim bioskopima, u distribuciji MegaCom Filma.

„Već sam pomen njegovog imena podseća na veliki broj izvanrednih pesama, urezanih duboko u pamćenje, na nebrojene knjige poezije, na boema, šarmera i bonvivana koji je u našim životima odavno postao konstanta. I kako to obično biva kod velikih umetnika čija dela postaju deo kolektivne svesti, on za života zapravo postoji u dva paralelna svemira. Prvi je svemir velikih, a u njemu je Arsen Krleža, ili možda Ujević popularne muzike, ravan Dilanu i Koenu, ali šarmantniji i topliji od obojice… Drugi svet je Arsen sam, običan čovek iz susedne ulice, koji pokušava dostojanstveno da upravlja sopstvenim životom, životom koji je odavno nadrastao njega samog“ – piše u sinopsisu ovog dokumentarca.

U filmu „Moj zanat“ Arsen Dedić je prvenstveno prikazan kao jedan od nas, običan čovek, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. U trenutku kad Arsen sedne za klavir i počne da peva, međutim, dešava se svojevrstan preokret. Zamišljen kao intimistički portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, autor filma prati Dedićev životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku do danas i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarnje posvećeno ovom umetniku.

„Ovo nije moj rad, to je rad Mladenov i svih ovih ljudi oko mene. U tom filmu samo sam foto-model. Puno vam zahvaljujem za strpljenje i interesovanje. Ako vam nešto nedostaje što nije prikazano u filmu, dolazim vam po kućama“, poručio je Dedić za vreme boravka u Beogradu.  (danubeogradu.rs)

loading...