Naslovna » Izlasci » Festivali » Filmski festival Human District od 21. do 25. juna
Human District - Sleeping Souls
Human District - Sleeping Souls

Filmski festival Human District od 21. do 25. juna

U Beogradu će od 20. do 25. juna na nekoliko gradskih lokacija biti održan filmski festival Human District uz slobodan ulaz na sve programe.

Festival Human District ima za cilj promociju i unapređenje poštovanja i zaštite ljudskih prava. Događaj se sastoji iz filmskog forumskog, medijskog, muzičkog programa, kao i foruma o ljudskim pravima. Osnovno polazište foruma jeste da je životna sredina osnovni preduslov za ljudska prava, i da bez životne sredine nema ni ljudi, pa ni ljudskih prava.

Human District, čiji je moto „Pokaži, ukaži, osnaži“, podržali su poznati glumci Mirjana Karanović i Lazar Ristovski, kao i mnoge druge ličnosti sa domaće kulturne scene, a biće realizovan uz podršku opštine Stari grad.

Program festivala usmeren je na komunikaciju sa identifikovanim ciljnim grupama kroz projekciju filmova koje su birali najugledniji svetski i domaći filmski umetnici i branioci ljudskih prava, aktivnosti interaktivnog sadržaja koje podstiču učešće pojedinaca i zajednice u oblasti ljudskih prava.

Filmovi koji će se prikazivati tokom pet dana festivala su: „Saving face“, „Out of this world“, „Muški film“, „The devil“, „Oil field Meсторождение“, „E-Wasteland“, „Ennajeh brave woman“, „GÜLÇIN“, „It started with trees“, „The bird man of red road“, „99,9% guilty“, „Beneath heaven“, „Love and rubbish“, „Hidden valley“, „Short message“, kao i film „Čvrste kosti“.

Selektor dokumentarnih filmova je Vladimir Perović, a selektor dugometražnog filma je Mladen Đorđević.

Human Disctrict Forum je druga programska celina festivala koja je komplementarna sa filmskim programom. Cilj forumskog dela je iniciranje diskusije o ljudskim pravima i životnoj sredini (pravo na životnu sredinu i aspekti životne sredine u ljudskim pravima), izgradnja kapaciteta stejkholdera i pružanje platforme za razvijanje partnerstva i saradnje po pitanju ljudskih prava i životne sredine. Forumski program se sastoji iz dve komponente: Foruma o ljudskim pravima, koji se održava u UK Parobrod i ima kapacitet da primi do 70 učesnika, i Zone ljudskih prava, koja se održava na Kalemegdanu i koja je otvorenog tipa.

Prva godina i početak Human District projekta ukazuje na to da festival pretenduje da postane jedan od uticajnijih projekata u Srbiji, koji će svojim delovanjem poboljšati poštovanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

OVDE pogledajte program festivala i druge informacije. (danubeogradu.rs)