Naslovna » Izlasci » Film » Filmstreet predstavlja čuveni triler „Francuska veza“
Filmstreet
Filmstreet

Filmstreet predstavlja čuveni triler „Francuska veza“

U utorak, 1. jula od 20.30, u okviru letnjeg festivala Filmstreet, biće održana projekcija filma „Francuska veza“ ispod Brankovog mosta na Parobrodu Župa.

Filmstreet je u nedelju 29. juna u Skadarliji okupio i oduševio oko 400 ljubitelja filma projekcijom kultne drame „Na zapadu ništa novo“. Ovaj film prikazan je kao omaž Prvom svetskom ratu prikazujući tragediju rata kroz oči pojedinaca.

Parobrod Župa, sagrađen 1912. je učestvovao u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine, i jedan je od pet takvih jedinstvenih istorijskih spomenika u Beogradu. Nedavno je pokrenuta inicijativa da se brod restaurira i pretvori u svojevrstan istorijski muzej/galeriju, pa je Filmstreet projekcija filma „Francuska veza“ na parobrodu zapravo deo njegovog oživljavanja.

Ovaj film klasifikovan je i kao drama i kao triler jer predstavlja dramatičnost u sporim scenama propraćenim brutalnošću i napetim muzičkim sekvencama. „Francuska veza“ osvojila je pet Oskara, između ostalog i Oskara za najbolji film, najbolju glavnu ulogu, najboljeg režisera i scenario, a pored toga osvojila je još 18 drugih nagrada.

Film „Francuska veza“ snimljen je 1971. godine, sa Džinom Hekmanom u glavnoj ulozi i režijom Vilijama koji je svoju karijeru započeo filmom „Alfred Hičkok predstavlja“ iz 1955. Film prati policajca Popaja Dojla i njegovog partnera koji rešavaju slučaj šverca droge iz Francuske. Ceo film je zapravo jedna velika trka mačke i miša, prateći Popaja u obračunu sa dilerima.

„Francuska veza“ je svoje mesto na Filmstreet-u 2014. našla kao dug posetiocima koji su prošle godine zbog kiše bili onemogućeni da ovaj film pogledaju. Film je takođe još jedna Filmstreet posveta Njujorku. (danubeogradu.rs)

loading...