Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Simeon Marinković – Stilske igre
Kreativni centar: Simeon Marinković - Stilske igre
Kreativni centar: Simeon Marinković - Stilske igre

Kreativni centar: Simeon Marinković – Stilske igre

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je knjigu „Stilske igre“ koju je napisao Simeon Marinković a ilustrovao Dušan Pavlić.

Povodom 25 godina od osnivanja Kreativni centar pokrenuo je novu ediciju knjiga za mlade pod nazivom „Različak“. Akrostih objašnjava o kakvim je knjigama reč: Različite su, A duhovite, Zabavne vrlo, Lekovite. I zato daju Čitanju čar, A ti pokaži Kreativni dar.

Prva knjiga u ovoj ediciji jesu „Stilske igre“. Oba autora zaigrala su se basnom o gavranu i lisici i dala više od 70 prelepih stilskih varijacija. Svaka od njih čudesni je doživljaj – od vesti u žutoj štampi i poruka, preko mnogih svedočenja, muzičkih, likovnih, sumnjičavih, pogrdnih, bajkovitih, neverovatnih, satiričnih, idiličnih i drugih viđenja, onda soneta, romanse, himne, ode, madrigala, gazele, balade, ljubavnih i rodoljubivih stihova, sve do uspavanke, ređalice i razbrajalice.

Mnoga viđenja, različiti oblici kazivanja i maštovite ilustracije čine knjigu „Stilske igre“ izuzetnim pokretačem stvaralaštva.

Knjiga i čitava edicija poziv su piscima i ilustratorima u zemlji i svetu da zarone u more mašte i stvaranja. Jednako je to i izazov za svakog mladog čitaoca da razvija svoj dar – da nastavi započeto, da smisli nešto novo i neobično, jer je čitava sadržina ove knjige toliko razigrana da će u svakom razbuktati stvaralački nemir. (danubeogradu.rs)