Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Savske vatre, Libercuatro, izložbe, koncerti…
Libercuatro
Libercuatro

Mini BG vesti: Savske vatre, Libercuatro, izložbe, koncerti…

»»» Od 28. juna do 6. jula biće održana tradicionalna manifestacija Savske vatre.

Po petnaesti put na Savskom keju, od Topčiderske reke do Brankovog mosta, ljubitelji reke, ribe, sporta, zabave, kulture i ekologije uživaće u ovoj manifestaciji koja će biti održana pod sloganom „Sići do reke“. Biće proslavljeno i 93 godine Ferijalnog saveza Srbije, koji je organizator ovog događaja, kao i 44 godine članstva u Međunarodnoj organizaciji omladinskih hostela.

»»» Ansambl Libercuatro će održati dva koncerta. U petak, 20. juna od 20.00, u Amfiteatru DK „Studentski grad“ Libercuatro će izvesti dela Piazzolle, Gardela, Goldenthalla, Villolda i čuvenog Gotan Project-a. Pored članova ansambla, kao specijalni gost nastupiće Mihajlo Dimitrijević (bas gitara i perkusije). Tri dana kasnije, 23. juna od 21.00, u galeriji Artget (KCB, Knez Mihailova) Libercuatro će izvesti nekoliko tango nuevo kompozicija na koncertu posvećenom jubileju Radio Beograda i proslavi 35 godina emisije „Dragstor ozbiljne muzike“ radija Beograd 202.

»»» U klubu Svemirska kafana, večeras, 20. juna od 22.00, gostuju John Jogurt, Calavera & Manya i Andrew Meller. Ulaz do ponoći besplatan, a posle ponoći – 200 dinara.

»»» U subotu, 21. juna od 22.00, u dvorištu Sinagoge (Maršala Birjuzova 19) biće zatvoren Ethno Fusion Fest nastupom grupe Shira U’tfila. Cena ulaznice za poslednje veče je 400 dinara.

»»» Leto se bliži, a u susret omiljenom godišnjem dobu, u nedelju, 22. juna u Mikser House-u, održava se Mikser Design Food market, manifestacija koja spaja dizajn, hranu, inovativne tendencije u gastronomiji i okuplja male i velike proizvođače delikatesa, poslastica,vina, sireva, slatkiša, organske hrane, dizajniranih kulinarskih predmeta i kuhinjske opreme kao i škole kuvanja. Ovoga puta, posetioce očekuju sveži letnji ukusi, šarene poslastice, zdravi obroci i prava sunčana atmosfera.

»»» Peti festival narodne igre „Igranka pod Avalom„, 21. i 22. juna, povod je da se okupe sva podavalska kulturno-umetnička društva na platou ispred studentskog odmarališta „Radojka Lakić“ u podnožju Avale. U okviru festivala biće održan i sajam turizma i ugostiteljstva podavalskog kraja u saradnji sa turističkim klasterom Avale. Pored 800 učesnika iz Srbije učestvovaće i strani studenti iz 25 zemalja koji se nalaze u našoj zemlji po programima Vlade Republike Srbije „Svet u Srbiji“ i „Srbija za Srbe iz regiona“. Manifestacija je humanitarnog karaktera.

»»» Do 4. jula u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) otvorena je izložba „Tri životna doba“ umetnika iz Kruševca Milana Đokića.

»»» U Guarneriusu (Džordža Vašingtona 12), 20. i 21. juna od 20.00, biće održana još dva humanitarna koncerta. Prve večeri na „Koncertu za Obrenovac“ nastupaju nagrađivani učenici MŠ „Dr Vojislav Vučković“, a druge večeri na „Koncertu za Lazarevac“ nagrađivani učenici odseka za solo pevanje MŠ „Josip Slavenski“.

»»» Tokom vikenda, 21. i 22. juna od 10.00 do 16.00, u hotelu Slavija biće organizovan Sajam kolekcionarstva. Velika kupoprodajna izložba starina, umetničkih predmeta i predmeta kolekcionarstva, nudi Beograđanima i turistima slobodno tržište starina i predmeta kolekcionarstva. Ono što izdvaja ovu manifestaciju je neposredan kontakt sa drugim kolekcionarima kao i direktna trgovina bez posrednika između fizičkih lica. Ovom prilikom biće prezentovano više od 100 privatnih kolekcija iz raznih oblasti sakupljanja. Cena ulaznice je 100 dinara.

»»» U KC Rex (Jevrejska 16), 20. juna od 21.00, biće odigrana predstava „Eksperimenti o besmrtnosti“ u okviru pozorišne škole Teatar Poezija. U predstavi učestvuju: Sonja Jeremić, Jelena Jordanov, Marija Marković, Olga Milisavljević, Mia Mujović, Bojana Nešović. Cena karte je 300 dinara.

»»» Izložba crteža studenata FPU otvorena je do 1. jula (11.00-19.00) u Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji. Šestoro studenata (Aleksandra Vasiljević, Jelena Vučić, Marijana Rakićević, Nikola Kosić, Saša Jeremić i Velimirka Damjanović) predstavilo je svoje crteže portrete, rađene različitim tehnikama. Radovi su nastali tokom 2012. i 2013. godine. Ulaz je slobodan.

»»» Takmičenje u paraglajdingu „Trofej Beograda – Zlatibor 2014“ održaće se 21. i 22. juna na Zlatiboru. Očekuje se dolazak više od 50 takmičara iz zemlje i inostranstva. Pored vrhunskih takmičara iz zemalja regiona, dolazak na takmičenje je najavila i paraglajding reprezentacija Srbije, kojoj će ovo takmičenje predstavljati proveru pred Evropsko prvenstvo koje se održava u avgustu u Vršcu.

Podsećamo…

»»» U bašti Kuće Kralja Petra I u subotu, 21. juna od 19.00, koncertom na otvorenom i nastupom mladih talenata biće obeležen Svetski dan muzike.

»»» U subotu, 21. juna od 18.00 do dva sata posle ponoći, biće održana Velika beogradska igranka. Na terenima KK Crvena zvezda na Malom Kalemegdanu igranka će biti bazirana na muzici iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, a biće održano i takmičenje u plesu. Nastupiće i bendovi Mangupi, Boban & The Vera Kvark, Nick Loud & Neon Kings, Roots, VIS Limonade.

»»» Koncert „U susret Vidovdanu“ biće održan 22. juna od 20.00 u Sava centru. Koncert je osmišljen tako da u potpunosti bude posvećen kulturi i pesmi Kosova i Metohije i da publici pruži uživanje u slušanju i gledanju najlepših pesama i igara južne pokrajne. Koncert je humanitarnog karaktera.

»»» Zemunski vinski trg biće održan 28. i 29. juna (18.00-23.00) na Velikom trgu. Festival se održava u okviru manifestacije Dan Dunava. Uz podršku Udruženja somelijera Srbije, 27. juna biće održana humanitarna aukcija arhivskih vina, kada će sav prihod ostvaren od aukcije biti uplaćen na namenski račun grada Beograda, za postradale od poplava. (danubeogradu.rs)