Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nova izložba u Narodnom muzeju: Kroz lica Muzeja
Narodni muzej - Derokov crtež (narodnimuzej.rs)
Narodni muzej - Derokov crtež (narodnimuzej.rs)

Nova izložba u Narodnom muzeju: Kroz lica Muzeja

Izložbu „Kroz lica Muzeja“ u subotu, 14. juna u 18.00, u Narodnom muzeju, otvoriće Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja u Sektoru za kulturno nasleđe.

Narodni muzej u Beogradu će 170. godišnjicu postojanja obeležiti još jednom izložbom, koja će temom biti posvećena najstarijoj muzejskoj instituciji u Srbiji.

Ovom izložbom će na jedan novi, drugačiji način biti predstavljeno 28 odabranih ličnosti koje su na različite načine zadužile Narodni muzej tokom dugih 170 godina postojanja. Njihova delatnost povezana je sa pričama o 41 muzejskom predmetu, koji će biti predstavljeni na izložbi. Bilo da je reč o ljudima, ili predmetima u foksu ove izložbe biće lica. Na ovaj način, posetioci će na jedan personalizovan način moći da steknu utisak o nastajanju izuzetnih arheoloških, umetničkih, zbirki numizmata i medalja Narodnog muzeja, da steknu izvesnu predstavu o manje poznatoj muzeološkoj delatnost naše najveće muzejske institucije, kao i o načelima i ciljevima Muzeja za koje su se zalagali muzejski poslenici.

U srž Muzeja i uticaj koji je imao na društvo moći će da se zaviri kroz doprinose date struci darivanjem i izučavanjem zbirki i predmeta.

Izložba „Kroz lica Muzeja“ biće, između ostalog, prilika da se posle mnogo godina vidi jedini preostali fragmenat i replika Kličevačkog idola, koji je uništen pre tačno 100 godina za vreme austrougarskog bombardovanja Beograda. Biće dostupna retko izlagana kopija freske „Amor sa čekićem“; iz Zbirke strane umetnosti, grafika „Glava Gnoma“, Odilona Redona, zatim portret Vuka Karadžića iz mlađih dana, kao i figurine rađene u terakoti iz grčkog i rimskog perioda.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa uredništvom časopisa National Geographic Srbija, tokom trajanja izložbe biće organizovan foto-konkurs „Postani lice Muzeja“ za izbor najbolje selfie fotografije u ambijentu izložbe. Tok konkursa moći će da se prati preko društvenih mreža i internet stranica Narodnog muzeja i Nacionalne geografije. Težeći da što slikovitije istorijat Muzeja i muzejskih zbirki predstavimo posetiocima, izložba će biti upotpunjena različitim multimedijalnim sadržajima.

Autori izložbe su: Mina Jović, Marina Pejović, Andrija Despotović, Aleksandar Bandović, Jovan Mitrović i Nikola Kilibarda. Izložba će biti otvorena do 14. septembra 2014. godine.

Vikend u Narodnom muzeju

Ovog vikenda, 14. i 15. juna biće organizovan program Vikend u Narodnom muzeju.Za dž

Programi čija je realizacija planirana povodom obeležavanja Desete Evropske noći muzeja, a koji su otkazani zbog katastrofalnih poplava u zemlji, biće održani tokom vikenda od 10.00 do 20.00 u svim objektima Narodnog muzeja u Beogradu.

Ulaz će tokom ova dva dana biti besplatan. (danubeogradu.rs)

Program

Subota, 14. jun – Narodni muzej, Trg Republike
10.00… Stručno vođenje kroz izložbu „Slikar Vlaho Bukovac“
11.00… Autorsko vođenje kroz izložbu „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“
12.00-16.00… Kroz restauratorski atelje do slike. Predstavljanje rada Ateljea za konzervaciju slika Narodnog muzeja u Beogradu
18.00… Svečano otvaranje izložbe „Kroz lica muzeja“

Nedelja, 15. jun – Narodni muzej, Trg Republike
12.00-16.00… Kroz restauratorski atelje do slike. Predstavljanje rada Ateljea za konzervaciju slika Narodnog muzeja u Beogradu.
17.00… Autorsko vođenje kroz izložbu Rubensovi krugovi
18.00… Autorsko vođenje kroz izložbu Kroz lica muzeja

Muzej Vuka i Dositeja, Gospodar Jevremova 21
Izložba Vuk Karadžić – život i delo i Stalna postavka
Radionice za decu Slovo po slovo u subotu, 15. juna od 12.00 i 14.00
Sadržaj za najmlađe „Od tačke do predmeta“

Galerija fresaka, Cara Uroša 20
Stručna vođenja kroz izložbu Kosovo i Metohija. Zadužbine i darovi. Iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu od 12.00, 14.00, 16.00, i 18.00.
Radionice za decu i odrasle Izrada srednjovekovnih pečata po modelu Pečata Velikog župana Stefana Nemanje.
Subota i nedelja od 18.00 do 20.00

loading...