Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nova poezija: Ana Ilić – One zvezdane oči
Ana Ilić - One zvezdane oči
Ana Ilić - One zvezdane oči

Nova poezija: Ana Ilić – One zvezdane oči

Mlada pesnikinja Ana Ilić iz Vladičinog Hana, koja boluje od teške, retke i neizlečive bolesti Fridrajhova ataksija, predstaviće 16. jula u Beogradu svoju novu knjigu „One zvezdane oči“.

Promocija knjige „One zvezdane oči“ biće održana u sredu, 16. jula od 18.00, u Cafe knjižari Delfi SKC (Resavska 33). Pored autorke, učestvovaće muzičar Zoran Stojić Stojke, književnica Žaklina Kiš i drugi ugledni pisci, glumci, humanitarni aktivisti…

Ovaj susret biće ujedno i prilika da posetioci kupe novu knjigu Ane Ilić (po ceni koju sami odrede) i tako olakšaju njenu borbu s opakom bolešću, omoguće duži i dostojanstven život i pruže mogućnost da studira (ceo prihod od prodaje knjige ide u fond za pomoć Ani Ilić).

Pokrovitelj ove humanitarne akcije, književnica Ivana Kuzmanović, povodom promocije izjavila je:
– Retka i neizlečiva bolest koja je zadesila Anu Ilić sada je usporila svoj tok i stanje ove devojke je sad stabilnije. Znamo koliko unutrašnja radost i vera imaju isceliteljsku snagu, a kada se tome pridoda ljubav svih nas do kojih su Anine poruke stigle, onda je jasno i kolika je zahvalnost u njenom srcu. Ono što je pomoglo kvalitet Aninog lečenja i života su svakako i donacije koje pristižu „pomerisrca“ davalaca, a o kojima njen život i dalje zavisi. Pred vama je nova zbirka pesama čudesne, darovite devojke iz Vladičinog Hana koja je uz svoj usud dobila izuzetnu snagu duha i izražene talente.

Urednica izdanja Žaklina Kiš o knjizi kaže:
– Ako je u svojoj prvoj zbirci pesama „Pod svetlom istine“ Ana unela svetlost u naše duše i oči, ovom drugom zbirkom je dotakla njenu drugu dimenziju – mrak. Ana je u svojim pesmama zgazila snove koji puze za njom, podnela da je sigurnije biti izvan svih osuda. Kad u dahu pročitamo sve pesme, shvatamo da je „nametnuto istinito“, a „one zvezdane oči“, zaključujemo, progledaće onog dana kad se belo i crno zavole. Osim što je svojim stihovima napravila snažne duhovne korake ka ujedinjenju svih oprečnih spoznaja, Anina zbirka pesma je jak i duboki oproštaj za neposebnost i podeljenost svega, posebno među ljudima: „Nisi poseban“, zaključuje Ana, „samo pripadaš“.

A ona, Ana Ilić, ova sjajna umetnica, svakako, svojim talentom i pesmama, pripada najboljim pesnicima mlade generacije 21. veka, sa kojima „sanja na krovu, bliža nebu“, istovremeno ga darujući svima nama, zavetujući nas, nedvosmileno, da se trgnemo iz svojih sigurnih luka. „Udri jače. Polomi ogledalo“, poslednji je stih Anine pesme u novoj zbirci pesama, koja se i čita ali i ostavlja čitaoca – potpuno bez daha. (danubeogradu.rs)

 

loading...