Naslovna » BG servis » Prezentacija projekta za stanicu „Novi Beograd“
Prezentacija projekta za stanicu "Novi Beograd"
Prezentacija projekta za stanicu "Novi Beograd"

Prezentacija projekta za stanicu „Novi Beograd“

U Urbanističkom zavodu Beograda održana je prezentacija nagrađenih radova za novu autobusku i železničku stanicu „Novi Beograd“.

Prva nagrada je, po odluci žirija, pripala autorskom timu „Proaspekt“ (Vladimir Lojanica i Milan Lojanica sa saradnicima). Drugu nagradu osvojio je autorski tim „Kolubara invest gradnja“ (Dragan Vuković), dok treća nagrada nije dodeljena, zbog čega je od predviđenog fonda otkupljeno nekoliko rešenja.

Ovim je predviđeno je da, pored glavne autobuske stanice, postoji još šest manjih u gradu, kada bude izmeštena sadašnja stanica zbog izgradnje „Beograda na vodi“. Na jednom mestu biće i autobuska i železnička stanica, kao i da je cilj da se i drugi vidovi saobraćaja u gradu integrišu.

Menadžer grada Goran Vesić najavio je da je predviđeno da se izgradi i oko 180.000 kvadrata poslovnog prostora, koji će biti veoma atraktivan.

– Očekujemo da će se veoma brzo pojaviti zainteresovane kompanije spremene za investiranje. Dobra strana pobedničkog rešenja je što ono može da se radi fazno, što će verovatno i biti slučaj – najavio je Vesić.

Direktor Urbanističkog zavoda Nebojša Stefanović istakao je da će prvonagrađeno rešenje biti ideja vodilja za pripremu detaljne regulacije.

On je podsetio da je, po tom projektu, predviđeno da autobuska stanica u Bloku 42 bude vidno veća od postojeće, kako bi oba operatera „Bas“ i „Lasta“, ali i neki novi zadovoljili svoje potrebe.

– Žiri je imao težak zadatak kako bi se ispunili veoma zahtevni saobraćajni i specifični arhitektonski uslovi Novog Beograda. Prispela su 54 rada, od kojih je i osam radova iz inostranstva – naveo je Stefanović.

Prvonagrađeni Vladimir Lojanica izrazio je zadovoljstvo što je njihovo rešenje poslužilo kao osnov buduće autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu, Takođe, on je izrazio i očekivanje da će grad Beograd i Urbanistički zavod sa istom energijom, sa kojom su sproveli konkurs, nastaviti dalju izradu planske dokumentacije i projekat u celini.

– Buduća autobuska stanica će imati 15 dolaznih i 60 odlaznih terminala, što je po kapacitetu primetno veće od postojeće stanice, dok železnička stanica, pored postojećih, treba da dobije osam novih perona koji će, uz sav prateći sadržaj, biti u funkciji prolazne, ali i novobeogradske stanice – naveo je Lojanica.

Lokacija u Bloku 42 na kojoj će biti izgrađen i poslovno-komercijalni kompleks biće oivičena sa tri kule, koje će imati po 23 sprata. (danubeogradu.rs)

loading...