Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Prvi Svetski dan građanske akcije obeležen i u Srbiji
Misli, dok nije postalo nelegalno
Misli, dok nije postalo nelegalno

Prvi Svetski dan građanske akcije obeležen i u Srbiji

Više od 20 zemalja širom sveta u subotu, 7. juna, obeležilo je prvi Svetski dan građanske akcije (Global Day of Citizen Action), kako bi podigli svest o opasnostima koje prete slobodi izražavanja, udruživanja i okupljanja.

Centar za istraživanje kultura, politika i identiteta – IPAK.centar u saradnji sa organizacijom IDAHO Belgrade i slobodnim aktivistkinjama i aktivistima obeležava ovaj dan u Srbiji flash mob akcijom i spotom „Misli, dok nije postalo nelegalno“.

Svetski dan građanske akcije je deo kampanje Be The Change (Budi promena) Globalnog saveza civilnog društva CIVICUS, čiji je cilj da stvori svest o „građanskom prostoru“. Taj prostor postoji kada pojedinci i organizacije imaju slobodu odnosno prava na slobodno izražavanje, udruživanje i okupljanje; prava koja su sadržana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Cilj akcije je podsećanje građanki i građana širom sveta na njihova prava, ali i odgovornosti za odbranu tih prava – posebno slobode govora, javnog okupljanja i delovanja.

Svetski dan građanske akcije se obeležava sa više od 40 događaja u više od 20 zemalja: Argentina, Bangladeš, Kambodža, Kongo, Finska, Gambija, Gruzija, Indija, Kenija, Nigerija, Palestina, Pakistana, Peru, Ruanda, Srbija, Južna Afrika, Južna Koreja, Južni Sudan, Švajcarska, Tunis, Uganda i Zimbabve, a sve više njih se priključuje inicijativi. (danubeogradu.rs)

loading...