Naslovna » BG servis » Rekonstruisana Vojvođanska ulica
Vojvođanska ulica

Rekonstruisana Vojvođanska ulica

Nova saobraćajnica sa po tri trake u oba smera, razdelno ostrvo sa javnom rasvetom, dvostruki zaštitni zeleni pojas i obostrani trotoari – to je nova Vojvođanska ulica na Bežaniji.

– Vojvođanska ulica je glavna saobraćajnica na Bežaniji i povezuje ovaj deo grada sa prigradskim naseljima Novog Beograda. Rekonstrukcaja ove ulice počela je u oktobru prošle godine i u utorak je pušteno svih šest traka u rad. To je od velike važnosti jer će saobraćaj biti bitno ubrzan kroz ovaj deo grada. Naravno, ovo je samo prvi deo rada na dovršavanju Unutrašnjeg magistralnog prstena, s obzirom na to da nas čeka i deo kod Tošinog bunara. Nadam se da će to biti završeno tokom ove i sledeće godine. Na taj način, ovaj deo grada u potpunosti i kvalitetno biće povezan sa centrom Beograda – rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Pre rekonstrukcije Vojvođanska ulica bila je veoma uska i nebezbedna i ovim radovima bezbednost u saobraćaju bitno je poboljšana.

Veoma je bitna i činjenica da je u potpunosti izgrađena do sada nepostojeća infrastruktura, kišna i fekalna kanalizacija i vodovodna mreža, tako da će to biti rešenje za one koji su živeli sa septičkim jamama. Kanalizacione cevi su postavljene ispred svih kuća, a vlasnici mogu da registruju svoj kućni priključak kod nadležnog javnog komunalnog preduzeća. Ovime su, pored unapređenja saobraćajne mreže, poboljšani i sanitarno-higijenski uslovi života u ovom delu Novog Beograda.

– U neposrednoj blizini nalaze se dve osnovne škole i obratili smo punu pažnju na bezbednost dece. Na izlazu iz školskog dvorišta postavljene su bezbednosne ograde i dva dodatna semafora. U delu Ulice Tošin bunar u toku je rešavanje imovinsko- pravnih odnosa, nakon čega će se prisutpiti završetku i tog manjeg dela ulice – precizirao je direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, Srđan Milanović.

Ukupna širina saobraćajnice je 36 metara, izgrađene su dve nove semaforisane raskrsnice sa Nehruovom i Gandijevom ulicom i obezbećeni su ulivi u postojeće blokovske saobraćajnice. Izgradnju je finansirala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u iznosu od 311 miliona dinara.

Vojvođanska ulica se nastavlja na ranije izgrađen saobraćajni pravac od Tošinog bunara i Zemunske ulice, a ukupna dužina nove Vojvođanske ulice je kilometar i po.

Čitav prostor Novog Beograda ispresecan je saobraćajnicama u dužini od 160 kilometara. U gradskom saobraćaju Vojvođanska ulica predstavlja jednu od glavnih veza zaposlenima, učenicima i studentima iz novobeogradskih blokova i prigradskih naselja sa centralnim delovima Beograda. Njome se odvija i znatan putnički i teretni saobraćaj i prolazi više linija gradskog saobraćaja, kao i linije prigradskog saobraćaja za Jakovo, Dobanovce i druga naselja ovog dela Srema.

Vojvođanska ulica će se koristiti i za međugradski saobraćaj pošto će preko saobraćajnice T-6 biti direktno povezana sa obilaznicom oko Beograda, koja povezuje auto-put Beograd – Zagreb, kružni put i auto-put Beograd – Niš. (Beoinfo)