Naslovna » Izlasci » Film » Revija modernih japanskih filmova od 26. juna
Ljubav i mir
Ljubav i mir

Revija modernih japanskih filmova od 26. juna

Od 26. do 30. juna u Kinoteci (Kosovska 11) biće priređena revija modernih japanskih filmova (日本現代映画祭).

Svečano otvaranje je u četvrtak u 20.00, kada će publika moći da pogleda film reditelja Tojode Tošijakija „Plavo proleće“ (Aoi haru). Film je snimljen 2001, a uloge tumače Macuda Rjuhei i Arai Hirofumi. Ovo je adaptacija manga-knjige Macumota Taijoa.

Ulaz će biti slobodan, dok će za ostale projekcije cena karte biti 200 dinara.

Dan kasnije, takođe od 20.00, na repertoaru je film „Žaba smejalica“ (Warau kaeru) Hirajame Hideukija o neobičnoj vezi između muškarca i žene (Nagacuka Kjozo i Ocuka Nene). Sudbine i strašne smicalice koje učenici priređuju nastavnicima i jedni drugima, ali i osveta nastavnika prikazana je u filmu „Četrnaest godina“ (Ju-yon-sai) iz 2007, koji će biti prikazan u subotu od 18.00. Uloge tumače Hirosue Hiromasa, Akie Namikli i drugi.

Zanimljivo je delo „Ljubav i mir“ (Pacchigi!, 20.30) reditelja Kazujukija Izucua o bratu i sestri, Korejancima koji žive u Tokiju sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Film u kome glume Šunija Isaka, Juri Nakamura, Juki Imai…

U nedelju, 29. juna od 18.00, biće prikazan film „Mačka napušta dom“ (Inenuko). Reditelj Iguči Nami snimio je 2004. godine dramu o ljubavi, prijateljstvu i ljubomori u kojoj uloge tumače Enomoto Kanako, Fuđiti Joko i Nišiđimi Hidetošiju. Dva i po sata kasnije publika će u Kinoteci moći da pogleda rediteljski prvenac Hašimotoa Hađimea „Još jedna borba – zavera“ (Shin jingi naki tatakai / Bousatsu). Ovo je dvanaesti film iz serije o jakuzama koji je započeo Fukasaku Kinđi.

Revija modernih japanskih filmova završava se u ponedeljak, 30. juna, projekcijama filmova „Macugane rafalna afera“ (Matsugane ransha jiken, 18.00) i „Žaravica“ (Toukou Ne Ki, 20.30). Prvi film snimio je reditelj Jamašito Nobuhiro 2006, koji je predstavio komplikovane odnose policijskog inspektora i njegovog bolešljivog brata posle misteriozne saobraćajne nesreće u kojoj je stradala jedna žena (uloge: Arai Hirofumi, Jamanka Takaši). Reviju zatvara ljubavna drama Negišija Kićitaroa iz 2004. (uloge: Akijoši Kumiko, Nagašima Tošijuki). (danubeogradu.rs)