Naslovna » BG špijun » Stara planina: Adrenalinska avantura za sve generacije
Stara planina
Stara planina

Stara planina: Adrenalinska avantura za sve generacije

Programom Stara planina Summer Oppening Trip, simbolično je otvorena letnja turistička sezona na Staroj planini.

Planina po čijem starom nazivu je Balkansko poluostrvo dobilo ime, obiluje bogatom florom i faunom, a za Park prirode proglašena je 1997.godine. Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje kroz šumske puteve i nepregledna brda.

Odlična saobraćajna konekcija sa ostalim delovima i gradovima Srbije, stavlja Staru planinu na listu najatraktivnijih mesta za odmor i idealnu destinaciju za porodice, mlade ljude i avanturiste.

Vodopad Čungulj
Vodopad Čungulj

Na Staroj planini se nalaze i dva najlepša srpska vodopada – vodopad Pilj, visine u kaskadama 64 m i Čunguljski vodopad visine 42m, koji su jednako lepi i leti i zimi i decenijama predstavljaju inspiraciju za hrabre planinare, umetnike i fotografe. Malo je poznata činjenica da se svaki treći vodopad u Srbiji nalazi upravo na „Staroj lepotici“, u pirotskom kraju na zapadnoj strani koja obiluje vodom i u najsušnijim godinama.

Svako ko dođe na Staru planinu oduševi se tradicionalnom domaćom hranom iz pirotskog kraja, oseti pravi adrenalin kroz vožnju džipovima i ATV (quad) vozilma po planinskim putevima i doživi ovu planinu iz sasvim drugog ugla. Gosti Falkensteiner hotela Stara Planina imaju mogućnost da se prepuste nezamenljivom opuštanju u sadržajima Acquapura Spa centra.

Za lovce i ribolovce

Deo ponude sastoji se i od lovačkih paketa koji omogućavaju strasnim lovcima, a i onima koji to još nisu probali, da Staru planinu dožive kroz lov na jelene trofejne vrednosti, na srne i vukove, na svinjsku i pernatu divljač, iz sezone u sezonu. Duž celog lovišta prostiru se putevi koji se redovno održavaju, tako da lovci u potpunosti mogu osetiti čari lova na divlje svinje, inače najčešće lovljenu divljač.

Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, dok se u rekama Toplodolska i Temska mogu pecati pastramke, klene, krkuše i belice.

U letnjem periodu cene smeštaja na Staroj planini su u proseku niže i do 40 odsto u odnosu na zimski period. Noćenje na bazi „all inclusive light“ u hotelu Stara Planina iznosi od 40 evra po osobi, dok je cena na bazi najma apartmana od 160 evra za celu porodicu. Uz to, tokom celog letnjeg perioda aktuelni su popusti i do 20 odsto. (danubeogradu.rs)