Naslovna » BG servis » Stogodišnjica početka angažovanja Arčibalda Rajsa u Srbiji
Polaganje venaca - Spomenik Arčibaldu Rajsu
Polaganje venaca - Spomenik Arčibaldu Rajsu

Stogodišnjica početka angažovanja Arčibalda Rajsa u Srbiji

Povodom stogodišnjice početka angažovanja dr Arčibalda Rajsa u Srbiji, gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je venac na spomenik u Topčiderskom parku.

Mali je obišao i izložbu fotografija o životu Arčibalda Rajsa u Srbiji koja je postavljena nedaleko od njegovog spomenika u Topčiderskom parku.

Vence su uz državne i vojne počasti položili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh i predstavnik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Arčibald Rajs bio saborac i junak koji je golgotu Velikog rata prošao ne kao stranac već deleći sudbinu srpske vojske i naroda i koji je ostao u Beogradu do smrti predan želji da doprinosi i pomaže Srbiji.

On je podsetio da je Rajs doputovao u Srbiju 1914. godine na poziv srpske vlade da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom i da je ostao veran struci. Napisao je mnoge knjige i radove povodom toga, a često slao i izveštaje koji su objavljivani u uglednom časopisu „Gazet“ neutralne Švajcarske.

– Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu – naveo je Nikolić.

Rudolf Arčibald Rajs je bio švajcarski forenzičar, hemičar i profesor na Univerzitetu u Lozani, a istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

Organizator ceremonije je Ambasada Švajcarske u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Događaju su prisustvovali i brojni domaći i strani zvaničnici. (Beoinfo)

loading...