Naslovna » Izlasci » Sport » Američki fudbal: Beograd za domaćina Lige šampiona
Američki fudbal - prijem kod gradonačelnika
Američki fudbal - prijem kod gradonačelnika

Američki fudbal: Beograd za domaćina Lige šampiona

Iako se američki fudbal u Srbiji igra tek deset godina, zbog velike popularnosti pokrenuta je inicijativa da Beograd bude domaćin finala Lige šampiona.

Tim povodom, gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je sa delegacijom Srpske asocijacije američkog fudbala i najavio pomoć grada u popularizaciji ovog sporta. Razgovoru je prisustvovao i gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak.

Ekipa Vukovi Beograd osvojila je prošlog vikenda drugo mesto Lige šampiona Evrope u Francuskoj.

– Ove godine imali smo prekretnicu kada je ekipa Vukovi Beograd osvojila drugo mesto u Ligi šampiona u američkom fudbalu i time pokazala da imamo tim za najveće domete – naglasio je gradonačelnik i čestitao ekipi na ovom uspehu.

On je istakao da će grad Beograd shodno svojim finansijskim mogućnostima podržati ovaj sport.

– Cilj nam je da naredne godine pomognemo što veći broj malih sportova, tačnije onih kojima se ne bavi veliki broj ljudi. Američki fudbal polako dobija na popularnosti i atraktivnosti, o čemu govori i podatak da u Srbiji ima tridesetak klubova sa dve hiljade aktivnih igrača. Grad će podržati inicijativu naše asocijacije da se finalno takmičenje u američkom fudbalu sledeće godine održi u Beogradu. Ako uspemo, to će pomoći ne samo promociji ovog sporta već i promociji našeg glavnog grada – rekao je Mali.

Prijemu su prisustvovali Rade Rakočević, predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala, Marko Bates, kapiten ekipe Vukovi Beograd, i Goran Nišavić, koji je nedavno postao predsednik Evropske federacije američkog fudbala (IFEF).

– Ukazana mi je velika čast što sam dobio poverenje da u naredne četiri godine vodim IFEF. Istovremeno ova funkcija nosi sa sobom i veliku odgovornost, jer naši sportisti u svetu predstavljaju zemlju i grad iz kojih dolaze – rekao je Goran Nišavić.

On je zaključio da je pomoć grada veoma važna, jer je reč o amaterskom sportu koji iziskuje velike troškove. (Beoinfo)