Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Asamblaži iz ciklusa Daleke straže“ – izložba Jovana Pantića
Jovan Pantić - Bekstvo iz šume, detalj
Jovan Pantić - Bekstvo iz šume, detalj

„Asamblaži iz ciklusa Daleke straže“ – izložba Jovana Pantića

U sredu, 30. jula od 19.00, u Kući kralja Petra I na Senjaku biće otvorena izložba akademskog umetnika Jovana Pantića, „Asamblaži iz ciklusa Daleke straže“.

Proslavljeni restaurator i predavač predstaviće slike i skulpture iz pomenutog ciklusa.

Odlomak iz recenzije dr Olivera Tomića:
„Ima mnogo razloga zašto su umetnička ostvarenja Jovana Pantića tako prijatna, uzbudljiva i dragocena, ali samo ukoliko ih vidimo i gledamo licem u lice. Providno – a čvrsto, kristalno – a toplo, njegovo delo je jedan prelepi paradoks, jedan neobičan predosećaj.Za dž

Svako delo je ovde mala (velika) ličnost za sebe. Jovan Pantić je postigao idealnu meru između strogih pravila i slobode, meru kojoj su prirodno težili svi veliki umetnici minulih epoha. Detalji na njegovim delima to najbolje otkrivaju. Poneka sadrže kamen ili kamenje, nepravilnih oblika, podsećanje na Prirodu (ili Tvorca) kao prvog umetnika, kojem čovek samo posleduje. S druge strane, to isto kamenje je raspoređeno sa smislom i redom, podsećanje na dužnost i veštinu umetnika da ne samo ropski ponavlja, već i unapredi ono što je Priroda započela.

Tu su zatim boje, jednostavne, mahom osnovne i prvi ešalon izvedenih, ali slobodno nanete, u kontrastu… ili bolje: u ravnoteži sa geometrizmom ostalih elemenata. Njihovi oblici asociraju na vatru, vodu (more i talase), zemlju, oblake… ali u meri nagoveštaja, a posmatraču je ostavljeno da dalje ‘stvara’ u svom umu i srcu“…

Izložba će biti otvorena do 11. avgusta, svakog dana od 16.00 do 20.00, osim u petak, 1. avgusta, kada će radno vreme biti od 12.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.