Naslovna » Izlasci » Shopping » ASUS N750JK – savršen multimedijalni notebook
ASUS N750JK
ASUS N750JK

ASUS N750JK – savršen multimedijalni notebook

Superbrzi notebook iz ASUS-a, nudi performanse pravog igračkog desktop računara u elegantnom ruhu…

Kao što je naslednik “strogo igračkog” modela G75 dobio oznaku G750J (vidi poseban tekst), tako i model za sezonu 2014. ima trocifrenu oznaku N750J i po ASUS-ovoj nomenklaturi pripada seriji “multimedijalnih” prenosnika.

N750JK se od N76 prethodnika razlikuje po mnogo čemu, iako na prvi pogled ne izgleda da je to slučaj. Gornji poklopac i radna površina izgledaju gotovo identično, sa sve elegantnim nizom koncentričnih i sve sitnijih rupica, koje služe kao otvor za zvučnike.

Tu su i Bang&Olufsen ICEpower zvučnici sa malim eksternim SonicPower niskotoncem koji se posebno povezuje sa računarom. Specifikacija je poboljšana, pa je tu četvrta generacija Core i7 procesora i najnovija GeForce GT850M “Maxwell” grafika. Ipak, poboljšanja su prisutna i “na šasiji”, kao i na drugim internim rešenjima i tu ne mislimo samo na noviji hardver.

Kućište je ovoga puta kompletno urađeno od aluminijuma i to iz jednog “komada” (unibody), te baterija nije lako izmenjiva, kao kod MacBook Pro računara. Rezultat svega je kruća šasija, bolje hlađenje i tanji profil – N750JK je u odnosu na N56 oslabio sa 34 na 27 milimetara, što je fantastičan rezultat, znajući da je i hardver “pojačan”.

Pošto računar ima dva veća procesora koji su izvor toplote, N750JK je prvi računar sa Dual Thermal sistemom hlađenja koji podrazumeva da je gotovo čitava matična ploča pod masivnim hladnjakom sa dva ventilatora i dva para toplotnih cevi. Rashladni sistem izgleda impresivno, te podseća na niskoprofilnu varijantu “kulera” sa grafičkih kartica viših klasa.

Moćan zvuk

Ugrađena su čak četiri zvučnika a njihov položaj je takav da se zvučni talasi sa svakog od njih međusobno ne mešaju. ASUS je dosta uložio u zvučni aspekt računara, kako hardverski, tako i u softveru koji stiže uz drajvere, a rezultat svega je, odmah možemo reći, zaista moćan zvuk za koji je često teško poverovati da stiže iz jednog tako tankog laptopa.

Od softversko-hardverskih rešenja, ASUS ističe da je novi Super Hybrid 2 sistem još efikasniji, pa se tako N750JK iz “sna” budi za manje od dve sekunde, dok u stand-by režimu rada može da izdrži čak dve nedelje. Dodata je i funkcija koja automatski bekapuje fajlove na kojima radite svaki put kada nivo baterije padne ispod 5%.

Uz veliki broj drugih softverskih dodataka za multimediju, sitno podešavanje i apdejt sistema, pomenućemo još i ASUS WebStorage koji korisnicima računara nudi 32GB “cloud” prostora u periodu od tri godine.

Radna površina je u “boji” brušenog aluminijuma, dok je okvir oko ekrana crn, što opet podseća na MacBook Pro i HP Envy uzore, ali se nikako ne može reći da N750JK nema svoj identitet, najpre zbog sada već poznatog “ripple effect” fazona koncentričnih krugova-zvučnika.

Tastatura je “čiklet” tipa, veoma ugodna, uz blago plići hod tastera u odnosu na prethodnika, ali sa ugodnijim otporom pod prstima, dok su veliki tasteri poput razmaka ili shift-a precizniji. Bez obzira na to što je očekivano da tastatura ima i pozadinsko osvetljenje, ovo je za ceo računar i dodatni plus.

Uniformni tačped je još jedna stvar koja je poboljšana, što se odmah primećuje zbog visoke osetljivosti i preciznosti, kao i ugodnijeg klika.

Retko dobro

Verovatno već znate koliko u konačnom utisku uređaja učestvuje kvalitet ekrana, a to je u kategoriji multimedijalnog modela posebno bitno. Bilo nam je zadovoljstvo da vidimo da je i na ovom polju N serija bitno napredovala jer N750JK više nema TN LCD matricu već odlični LG e-IPS ekran Full HD rezolucije.

U pitanju je 18-bitni LCD sa brzim odzivom (5 ms) i dual W-LED pozadinskim osvetljenjem od 300 “kandela”. Ekran nudi realni statički kontrast od 700:1, pa je logično to što ima mat premaz, koji dodatno poboljšava opšti utisak. Boje su vrlo jarke, uz jasnu separaciju na paleti i testu dinamike, a crna je duboka bez obzira na mat finiš.

Uz 72% NTSC kolornog prostora, što postižu desktop ekrani više srednje klase i veoma dobru uniformnost, možemo samo reći da se ovakav ekran retko sreće na prenosnim računarima koji ne stižu iz Apple-a, a pogotovo ne na modelima koji od pomenutih “jabuka” koštaju dva puta manje.

Izbor je logično pao na moćni, 22-nanometarski Core i7-4700HQ procesor, koji nudi mogućnost rada sa osam “thread”-ova i odličan je za virtuelizaciju. Početni radni takt iznosi 2.4 GHz, uz Turbo mod na 3.2 GHz za sva četiri jezgra ili do 3.3 GHz i 3.4GHz za dva, odnosno jedno jezgro.

U jezgru je i Intel HD 4600 DX11.1 grafika sa 20 shader jedinica i radnim taktom od 400 do 1150 MHz. Maksimalna potrošnja celog sistema je 47W, što uključuje CPU, GPU i memorijski kontroler. Drugi deo velikog moćnog ASUS heat-pipe hladnjaka zagreva nova NVIDIA GeForce GT850M (GM107) grafika sa 640 CUDA jezgara i radnim taktom od 876 MHz za core (maksimalno 1.06 GHz) i čak 4 GB sopstvene GDDR3 memorije koja radina efektivnih 2.17 GHz.

Prava je šteta što se ASUS nije odlučio za GDDR5 verziju GM107 čipa, jer ona efektivno poseduje duplo veći propusni opseg ka memoriji – memorijska magistrala je identičnih 128 bita, ali čipovi rade na čak 5 GHz, što dosta znači u zahtevnim igrama. Međutim, i u ovom izdanju, GeForce GT850 je prava zver, bar ako ne insistirate na najvećoj rezoluciji u najzahtevnijim igrama.

Ugrađeni Seagate hard disk kapaciteta od 1TB je minimum za mašinu ove klase i vrti se na 5400 rpm, a u pitanju je hibridni drajv koji je potpomognut brzim SSD keš delom koji iznosi 24 GB. Računar ima odličnih 12GB DDR3 memorije, koja se lako može proširiti na 20, dodavanjem još jednog memorijskog modula od 8GB, za koje je predviđen još jedan slot.

Optički drajv je standardni DVD-RW, a njegovo prisustvo u ovako tankom računaru je samo bonus, dok je ugrađena web kamera BSI-CMOS tipa i u tamnijim okruženjima uspeva da zadrži efektivnu rezoluciju (720p) i broj frejmova na 30 sličica u sekundi.

Kad se sve instalira…

S prednje strane smešteno je pet svetlećih dioda-indikatora, dok su sa leve, redom: AC i subwoofer konektori, LAN, HDMI 1.4, mini-VGA, 2xUSB 3.0 i audio priključak, a sa desne još jedan USB 3.0 priključak, čitač kartica i optički drajv. Računar stiže bez operativnog sistema, pa smo ga mi testirali pod “sedmicom”.

U praksi, kada se instaliraju svi ASUS softverski paketi i drajveri (mi smo instalirali novije verzije ako su one bile raspoložive), veoma se dobro oseti ASUS Hybrid Drive sistem, koji čini da podizanje sistema bude brzo.

Ipak, računar je živahniji od IDE podsistema, pa bi za sledeću generaciju bilo dobro da ASUS porazmisli o HDD+SSD hibridnom sistemu, čije prisustvo zaista dosta znači. Tokom testiranja, na delu se pokazao i Dual Thermal System, pa čak ni u zahtevnim 3D igrama, laptop nije bio ni blago topao, već gotovo hladan, u šta nam je u startu bilo teško da poverujemo.

Ugrađena je četvoroćelijska baterija, kapaciteta od 4.4 Ah, što je nešto manje u odnosu na prethodnika, ali je i očekivano, s obzirom na tanji profil. Ipak, autonomija je i do 25% bolja u odnosu na ne tako sjajnog prethodnika, pa je sa ovim računarom moguće “izvući” čak 6 časova ako se uključe svi sistemi za štednju i smanji osvetljenje ekrana, dok je neki prosek oko 4.5 časa, uz srednje zahtevan rad koji podrazumeva i muziku u pozadini.

Smatramo da je ASUS N750JK najatraktivniji proizvod u svojoj klasi i u slučaju da novac nije prepreka, on bi bio naš izbor. Pomenućemo još jednom gotovo perfektan ekran, visoke performanse praćene tihim radom i “hladnom glavom”, odličan kvalitet zvuka, kvalitetnu i ugodnu tastaturu kao i veliki i precizan tačped.

Sve je upakovano u vrlo elegantno kućište, koje će obogatiti vaš radni i životni prostor. Verujemo da je sve ovo dovoljno da ASUS N750JK od nas dobije samo najviše preporuke…

Cena (sa PDV-om): 164.960 dinara