Naslovna » Izlasci » Festivali » Filmski vikend: 4. Festival holandskog filma
Festival holandskog filma - Lilet se nije dogodila
Festival holandskog filma - Lilet se nije dogodila

Filmski vikend: 4. Festival holandskog filma

Narandžasti vikend u Domu omladine Beograda! Četvrti Festival holandskog filma biće održan 12. i 13. jula pod nazivom „Slike iz ravne zemlje“.

Cena ulaznice je 100 dinara za jednu projekciju.

Glavna tema ovog izdanja Festivala je voda. Prirodni element neraskidivo je povezan sa prirodom pejzaža, istorijom, umetnošću i nacionalnim karakterom Holandije, njenim mnogobrojnim ribarskim selima, lukama, nasipima i deltama.

Holandski odnos prema vodi je donekle ambivalentan, neka vrsta mešavine ljubavi i mržnje, označen u večitoj borbi protiv opasnog podizanja nivoa mora, ali takođe i prosperitetu zahvaljujući ribolovu, moreplovstvu i rekreaciji kao što je jedrenje ili poznato klizanje na ledu. Voda, nepredvidivi element koji utiče na nacionalni karakter i oblikuje ga u duhu nepopustljivog ponosa, da sačuva zemlju od svih sila i čak stvori novu. Projekat Delta posle katastrofalne poplave 1953, koji stoji kao primer holandske životne snage i izdržljivosti, dobio je visoku ocenu svuda u svetu.

Voda igra glavnu ulogu u ovoj veoma intrigantnoj selekciji drame i dokumentarnog filma, čak i animacije, holandskih režisera, filmovi koji se ističu kao potresne i dramatične priče u raznolikim specifičnim stilovima. Neki su savremeni i nezavisni, sa prostranom i tihom panoramom ostavljajući mesta za razmišljanje, drugi sadrže strastvenu vizuelnu poetiku. Pogledajte izbor ubedljivog, visokokvalitetnog holandskog filma koji u isto vreme predstavlja holandski duh i nacionalni karakter. (danubeogradu.rs)

Program

Subota, 12. jul (19.00) Revija kratkih filmova (ulaz je slobodan!)
Kako su Ema i Dejv ostali u drugom stanju (How Emma and Dave get Pregnant ,7 min)
Režija: Joost Lieuwma
Čovek sa visokim stepenom steriliteta očajnički želi dete, pa salo svoje žene, otklonjeno liposukcijom, počinje da tretira kao njihovu bebu. Začudo, ovo ga i dovede do izlečenja! U univerzumu Josta Lievma (Joost Lieuwma) ovo ne samo da je moguće, već je i logično.

Grana pored mora (The branch beside the sea, 12 min)
Režija:Una Kreso
Izgubljeni ključ i stara razglednica stoje na početku avantura dvoje izbeglica iz Bosne. Da li će potražiti sigurnost iza kapija izbegličkog centra ili će proći kroz otvorena vrata brojnih mogućnosti u potrazi za slobodom i izgubljenim uspomenama?

Plesači (The Whirlers, 8 min)
Koreografija nežne opservacije nedeljnog plesnog matinea. U paviljonu u Flamanskom kampu posetioci u poznim godinama vrte se do u beskraj kao da su zauvek zaglavljeni na vašaru iz 1956. godine. Iako je prolaznost očigledna, ovaj paviljon postaje mesto izvan vremena, oslobođeno onoga što je Hajdeger nazvao brigom.

Leteća Anne (Flying Anne, 21 min, kratki dokumentarni )
Režija: Catherine van Campen
Jedanaestogodišnja Anne je prelepa devojčica. Toliko je lepa da privlači pogled. I što više gledaš u nju to više vidiš njene „tikove“. Anne ima Gilles de la Touretteov sindrom. Zbog toga njeno telo radi stvari koje ona ne želi, kao što je iznenadno okretanje ili lizanje svega i svačega. Anne je ponekada jako teško sa njenom bolešću, pogotovo u školi…

Subota, 12. jul (20.00) Svečano otvaranje
Lilet se nije dogodila (Lilet Never Happened, 2012, 104 min)
Režija: Jacco Groen
Uloge: Sandy Tagal, Johanna ter Steege , John Arcilla, Marifee Necesito
Glavna junakinja je devojčica filipinsko-američkog porekla koja se bori za život na ulicama Manile. Kler, socijalna radnica, pokušava da joj pomogne, ali ova tvrdoglava devojčica insistira na tome da svoj život – i budućnost – drži sama u svojim rukama. Film sniman tri godine sačinjen je od intervjua sa Lilet, devojčicom koja je postala najpoznatije dete u svetu prostitucije u Manili.

Nedelja, 13. jul (18.00)
Vladavina DirkJana / DirkJan Rules (2 min, 2010)
Režija: Remco Polman, Wilfred Ottenheijm
Holandski lik iz crtanog filma Dirkjan je rođeni gubitnik. Ali sada postaje vladar sveta…

Pre poplave (2008, Before the Flood, 58 min)
Režija: Jos de Putter
Ovaj dokumentarni film Jos Puttera je „dokumentarni film budućnosti“,smešten u Holandiju godine 2070 kada se čini da će veći deo zemlje biti pod vodom. Režiser pristupa ljudima koji se bave klimatskim promenama i upravljanjem vodama u cilju pronalaska smera u kojem se stvari odvijaju. Film je mešavina drame i realizma, istorije i budućnosti, nauke i religije, istorije filma i specijalnih efekata.

Nedelja, 13. jul (20.00)
Gruba igra (2010, Horseplay , 12 min)
Režija: Ruth Meyer
Uloge: Michael Schumacher, Ederson Rodriques Xavier
Portet razvoja prijateljstva od prvog susreta do razdvajanja…

Oluja (2009, The Storm, 100 min)
Režija: Ben Sombogaart
Uloge: Sylvia Hoeks, Barry Atsma, Dirk Roofthooft…
Priča o oluji je postavljena u vreme najteže prirodne katastrofe u savremenoj istoriji Holandije kada su jugo-zapadni nasipi podlegli udarima vetra i vode 1953 godine, dovodeći do plavljenja velikih delova provincija Zeeland, Zuid-Holland i Noord Brabant, uništavajući čitava sela. Oluja je prvi film koji se bavi ovom nacionalnom traumom.

Filmovi su titlovani na srpski i na engleski jezik.

loading...