Naslovna » Izlasci » Film » Filmstreet na Lidu: Beg u pobedu
Filmstreet
Filmstreet

Filmstreet na Lidu: Beg u pobedu

Filmstreet festival nastavlja filmsko putovanje po Beogradu, pa će tako, u četvrtak, 10. jula od 20.30, na zemunskom Lidu filmofilima pružiti mogućnost da uživaju uz film „Beg u pobedu“.

Ova projekcija namenski je posvećena oživljavanju jednog od kultnih beogradskih mesta – zemunskog Lida. Cilj Filmstreet-a jeste zapravo reaktivacija Lida kao čuvenog beogradskog kupališta i divne plaže na Dunavu, sa specijalnim akcentom na kulturnu ulogu koju ova lokacija može imati. Kao takvo, Lido je još jedna lokacija kojom će Filmstreet Beograđanima približiti pravu letnju atmosferu na reci.

„Beg u pobedu“ predstavlja još jednu posvetu Filmstreet-a događanjima u svetu i to ovog puta, ni manje ni više, već fudbalskom mundijalu u Brazilu. U susret samom finalu svetskog prvenstva 2014, film „Escape to Victory“ predstavlja uvod u najveću fudbalsku utakmicu koja će biti odigrana za protekle četiri godine.

Radnja filma smeštena je u vreme Drugog svetskog rata i opisuje fudbalski meč koji treba da bude odigran između grupe nacističkih oficira i njihovih zatvorenika. Zatvorenici ovaj fudbalski meč vide kao potencijalni način da pobegnu iz logora. Film je zapravo inspirisan pravom serijom igara u Kijevu, odigranih tokom nemačke okupacije.

Film „Beg u pobedu“ delo je reditelja Džona Hjustona iz 1981. godine, dok je scenario napisao upravo naš sugrađanin, Đorđe Milićević. Glavnu ulogu u filmu igra Silvester Stallone, dok mu društvo prave Pele, Majkl Kejn Bobi Mur i druge poznate glumačke i fudbalske zvezde.

Pozorište i Filmstreet

Prvi put na Filmstreet festivalu gostovalo je i pozorište. Prva Filmstreet predstava pod otvorenim nebom „U samoći pamučnih polja“, odigrana je u utorak pred skoro 1.000 posetilaca. Glumci Milutin Milošević i Vladimir Aleksić, u mističnim ulogama Trgovca i Kupca, ostavili su poseban utisak na posetioce. Ovo je ujedno bilo i poslednje igranje predstave „U samoći pamučnih polja“ ove sezone. (danubeogradu.rs)

loading...