Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Juli 1914. U dokumentima Arhiva Srbije“
Arhiv Srbije - Jul 1914.
Arhiv Srbije - Jul 1914.

Izložba „Juli 1914. U dokumentima Arhiva Srbije“

U Holu Doma Narodne skupštine Republike Srbije u ponedeljak, 28. jula u 12.30, biće otvorena izložba Arhiva Srbije „Juli 1914. U dokumentima Arhiva Srbije“.

Izložba će biti otvorena na stogodišnjicu objave rata Austrougarske Srbiji, tačno u vreme prijema telegrama objave rata, u Nišu 1914. godine, gde se u tom trenutku nalazila Vlada i zasedala Narodna skupština Kraljevine Srbije.

Posetioci će imati priliku da vide obaveštenje srpskog poslanika u Beču o atentatu u Sarajevu, telegram predsednika srpske vlade Nikole Pašića o izjavi saučešća ministru spoljnih poslova Austrougarske grofu Leopoldu Berhtoldu povodom atentata.

Tu su i izveštaji srpskih diplomatskih predstavnika o reakcijama na atentat, zapisnik sa vanrednog zasedanja Narodne skupštine Kraljevine Srbije u Nišu tokom jula 1914. godine, original ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji 23. jula 1914. godine, odgovor srpske vlade na ultimatum 25. jula 1914. godine, original telegrama objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914. godine i brojna druga dokumenta Arhiva Srbije iz perioda Julske krize.

Posle izložbe na temu Prvog svetskog rata održane u Arhivu Srbije u februaru 2014. godine, izložba „Juli 1914. U dokumentima Arhiva Srbije“, druga je u nizu događaja kojima Arhiv Srbije obeležava stogodišnjicu Prvog svetskog rata.

Planirano je održavanje više tematskih izložbi i objavljivanje više zbornika dokumenata.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Na otvaranju izložbe će govoriti Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.