Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Prvi dan Velikog rata“ na Kalemegdanu
Prvi dan Velikog rata
Prvi dan Velikog rata

Izložba „Prvi dan Velikog rata“ na Kalemegdanu

Ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu otvorena je izložba sa simboličkim nazivom „Prvi dan Velikog rata“, koja prikazuje atmosferu u delu zapadne štampe, telegrame, kao i brod sa koga su ispaljeni prvi hici na Beograd.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je prilikom otvaranja izložbe Muzeja žrtava genocida izjavio da je smisao ovakvih izložbi koje Beograd i Srbija organizuju povodom godišnjice Velikog rata da podseti, pored ostalog, na ogromna stradanja srpskog naroda.

– Srbija je po statistikama, koje se vrlo često zanemaruju i kriju, procentualno dala najveće žrtve u Prvom svetskom ratu i po zvaničnim podacima, stradalo je oko 28 posto ukupnog stanovništva, što je broj koji daleko prevazilazi žrtve svih drugih učesnica Velikog rata – rekao je Vukosavljević i dodao da su ceo taj užas i nesreća počeli tog dana, čiji su detalji sačuvani na panoima koji se nalaze na ovoj izložbi.Za dž

– Simbolika ovih događaja je da čuvaju pamćenje, da upozoravaju, opominju i da nas večito uče kako je istorija učitelj koji nam daje lekcije, koje ukoliko se jednom ne nauče i ako se ikada ponove, višestruko skuplje koštaju – upozorio je Vukosavljević.

Dr Veljko Đurić Mišina, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, poručio je da je ova izložba mali doprinos obeležavanju stogodišnjice Velikog rata, kojom želimo da pokažemo šta je Evropa, a i Amerika mislila o tom vremenu, atentatu u Sarajevu, bombardovanju Beograda.

Izložbu, koja će trajati dve nedelje, čini 15 panoa. Svaki od njih predstavlja posebnu tematsko-dokumentarnu celinu, a veći deo materijala prvi put se prezentuje javnosti. Potresni panoi prikazuju i zločine koji su posledica zverskih napada na Srbiju, čime je praktično otpočeo Veliki rat.

Autori izložbe su Nenad Antonijević, viši kustos Muzeja žrtava genocida, i profesor dr Veljko Đurić Mišina, v. d. direktora Muzeja žrtava genocida. Likovno rešenje je uradila Izabela Martinov Tomović (Istorijski muzej Srbije). Na izložbi je korišćen materijal Muzeja žrtava genocida, Vojnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, kao i materijal sa internet-sajtova. (Beoinfo)