Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Tragom spiralnih niti“, od 22. jula
Tragom spiralnih niti

Izložba „Tragom spiralnih niti“, od 22. jula

Od 22. jula (20.00) do 10. avgusta u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13) biće otvorena izložba „Tragom spiralnih niti“.

Trio koji je već nekoliko puta uspešno izlagao – kostimografkinje Milanka Berberović i Ružica Ristić i slikarka tekstila Olivera Milunović – za izložbu „Tragom spiralnih niti“ pripremile su novu kolekciju inspirisane tradicijom kulture odevanja srpskog naroda 19. i prve polovine 20.veka.

Migracije koje su se odvijale na Balkanu, različiti uticaji Istoka i Zapada, etnički identitet, istorijske, društvene i kulturne okolnosti su uticale na izgled srpske nošnje. Za svoj savremeni modni dizajn autorke su bile inspirisane nošnjama koje su rukotvorile žene od belog domaćeg sukna, koje su bile bogato vezene raznobojnom vunom i pamukom, protkane „zlatnim“ i „srebrnim“ žicama (zubuni, mintani, jeleci, tkanice, prsluci…), skladno komponovanih motiva, živopisnih boja i ornamenata (geometrijski, floralni, spiralni…); raznovrsnošću oblika i ukrasa; polihromnim vezom; aplikacijama sa kićankama i srmenim gajtanima…

Napajajući se lepotom nošnje, smelo eksperimentišući, umetnice su se igrale sa tradicionalnim motivima i ornamentima, vešto oživevši i osveživši srpski folklor. Uzimajući elemente i ikonografiju iz prošlosti, one prenose svoj doživljaj na platno, svilu, brokat, saten, kožu… i na jedan dosledan, plemenit i moderan način ostavljaju utisak uspešne sinteze tradicionalnog i savremenog.

Izloženi radovi na postavci u Etnografskom muzeju su dokaz da su se umetnice hrabro, znalački i emotivno unele u istraživanje ove tematike, da su uspele da ožive duh prošlosti, smeste ga u savremeni kontekst i odaju utisak suštinske povezanosti davnih vremena i modernog doba. (danubeogradu.rs)