Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kalemegdan: Savremena skulptura u javnom prostoru
Igor Šeter - Saksofonista
Igor Å eter - Saksofonista

Kalemegdan: Savremena skulptura u javnom prostoru

Udruženje likovnih umetnika Srbije predstavlja izložbu „Savremena skulptura u javnom prostoru“ koja će biti otvorena 17. jula u 19.00 na platou ispred UP „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Projekat je pokrenula Vajarska sekcija ULUS-a sa ciljem da savremenu­autorsku skulpturu približi i uvede u javne prostore, a samim tim omogući zajednici kvalitetan vizuelni identitet gradova u Srbiji. Koncepcija izložbe podrazumeva detektovanje i mapiranje određenih gradskih tačaka pogodnih za umetničke intervencije u odabranim srpskim gradovima.

Umetnici predlažu svoje projekte za intervenisanje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu… Predlog skulptura, objekata, instalacija, ambijenata, intervencija za određeni odabrani urbani javni prostor (otvoreni i zatvoreni) umetnici realizuju u obliku fotošop rešenja koja su štampana na velikom formatu i izložena kao deo postavke na bilbordima po Kalemegdanu.

Izložba Savremena skulptura u javnom prostoru predstavlja deo projekta koji se realizuje u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“ tokom letnjih meseci a obuhvata 11 izvedenih skulptorskih radova.

Važan deo ovog projekta je publikacija koja će zabeležiti sva umetnička istraživanja i predloge umetničkih intervencija, za pojedine lokacije u Beogradu i ostalim gradovima Srbije. U sklopu ove publikacije biće i kataloški deo u kome će biti predstavljeni autori čije će skulpture biti izložene na Kalemegdanu tokom trajanja projekta.

U dijalogu, kroz razmišljanja, iskustva, istraživanja umetnici će pokušati da kako stručnoj tako i široj javnosti privuku pažnju i pokrenu niz dugoročnih akcija koje će za cilj imati uspostavljanje institucijalne zainteresovanosti za vizuelni identitet urbanih sredina. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.